Blijven is meedoen

De hectiek van de huidige ontwikkelingen rondom het opvangen van statushouders vraagt om een pro-actieve invulling van het integratietraject. Het college heeft met het programmaplan ‘Van Vluchteling naar Almeerder’ de toon gezet om deze integratie voortvarend te organiseren.

De VVD vindt het sterk dat dit programmaplan zich richt op statushouders en niet op vluchtelingen die nog in de asielprocedure zitten. Daarnaast wordt er voorgesteld om verschillende onderdelen van het inburgeren (Nederlands leren, wonen, werken) tegelijkertijd te laten plaats vinden en niet volgordelijk; zoals voorheen vaak het geval was. Wij zijn ervan overtuigd dat je het snelst de taal leert door direct mee te doen. Dit kan overigens via alle vormen van participatie die we kennen. Denk hierbij aan zowel regulier werk, vrijwilligerswerk als scholing. Samenvattend geldt hier voor ons: blijven is meedoen.

Tegelijkertijd zien wij de valkuil om voor de uitvoering grotendeels te vertrouwen op traditionele partners in de stad. Om die reden hebben wij de motie ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ ingediend waar wij het college oproepen om actief ruimte te geven aan (vernieuwende) partners die integratie ‘anders’ organiseren dan we gewend zijn. Wat de VVD betreft staat de combinatie van de eerdergenoemde onderdelen taal, wonen en werken hierbij centraal. Tevens hebben wij duidelijk gemaakt dat onze voorkeur uitgaat naar samenwerking met partners waar resultaatverplichtingen gelden in plaats van inspanningsverplichtingen.

Op deze wijze verwachten wij een effectiever integratieproces op te zetten waarbij we duidelijk maken waar de prioriteit ligt in deze stad en hoe we hier met elkaar een bijdrage aan kunnen leveren.