80 mensen extra aan het werk

Anderhalf jaar geleden heeft de VVD het college via een motie gevraagd om te onderzoeken in hoeverre externe arbeidsbureaus ons kunnen helpen om meer mensen te laten participeren. We geven hiermee invulling aan de doelstelling om als gemeente eigen beleid te maken om mensen uit de bijstand te halen en weer aan het werk te krijgen. Op donderdag 16 februari is de voortgang van deze motie met de wethouder besproken en we zijn blij met de resultaten: er zijn 80 mensen vanuit de bijstand aan werk geholpen!

2016 is door het college gebruikt om de koers binnen de sociale dienst te wijzigen. Het eerste half jaar was verkennend en in de tweede helft van het jaar zijn er al resultaten geboekt. Ideeƫn van bedrijven wiens professie het is om andere mensen aan werk te helpen hebben ervoor gezorgd dat de gemeente met een andere blik is gaan kijken. Door resultaatsafspraken met deze bedrijven te maken, zijn er meer Almeerders naar werk begeleid.

Op dit moment zijn er contracten met Tempoteam, Flextensie en Manpower en daarnaast zijn werkervaringstrajecten gestart met Alliander, Connexion, Unibail-Rodamco, de Participatiefabriek en Tomin. Dit betekent dat er op meerdere niveaus gekeken wordt naar hoe we meer mensen kunnen laten meedoen. Hiermee neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om haar inwoners weer een volwaardig deel van de samenleving te laten vormen.

Het is voor ons van belang om controle te houden op het verdienmodel dat bij deze transformatie hoort. Op dit moment lijkt dat zeer positief uit te pakken, maar binnenkort ontvangen wij hier meer informatie over. Deze informatie hebben we hard nodig bij de kortingsopgave van 10 miljoen euro op bijstandsuitkeringen van het Rijk.

Doordat wij het afgelopen jaar op kleine schaal geƫxperimenteerd hebben met resultaatsafspraken met externe partijen zien wij de vervolgbespreking met vertrouwen tegemoet.

Natuurlijk zijn wij gelukkig met het resultaat van 80 mensen die vanuit de bijstand aan werk geholpen zijn. Maar het allermooiste is dat we zien dat de blik van buiten een intern overheidsproces heeft verbeterd en dat dit maatwerk ervoor zorgt dat meer mensen weer meedoen. En daar bouwen wij op voort!