Almere is weer in beweging

Vorige week mocht ik de jaarrekening over 2016 presenteren aan de gemeenteraad. Voor het eerst zien we de economische groei terug in de financiële cijfers van de gemeente.

In onze reguliere begroting hebben we een positief resultaat van ongeveer 14 miljoen. Belangrijkste oorzaken zitten in het verkopen en verhuren van vastgoed, meer inkomsten uit bouwleges en in een meevaller in het sociaal domein. Voor een deel is de economische groei dus terug te zien in dit positieve resultaat.

Daarnaast maakt het grondbedrijf weer winst. De afgelopen jaren hebben we heel veel moeten afboeken op onze gronden. Als een van de eerste gemeenten in Nederland hebben we onze financiële verantwoordelijkheid genomen. Nu blijkt die strategie zijn vruchten af te werpen, want we profiteren nu weer van de toenemende verkoop van kavels voor woningen. Het bedrag dat uit het grondbedrijf komt is ongeveer 12 miljoen.

In totaal leidt dat dus tot een positief resultaat van ruim 25 miljoen. De komende weken gaat het college in gesprek met de gemeenteraad over dit jaarresultaat. Het is zaak om zorgvuldig en behoedzaam met deze middelen om te gaan. Financieel staat de gemeente er redelijk goed voor. Zaak is wel, om nu het weer beter gaat, om die financiële positie verder te versterken. Dat betekent dus, de reserves aanvullen en voorzichtig zijn met het uitgeven van deze middelen.

Kortom; Almere is weer in beweging, de economie groeit en de huizenmarkt zit sterk in de lift. Nu is het zaak om daar als stad optimaal van te profiteren.