Preventief fouilleren

Voor de VVD is veiligheid, prioriteit nummer 1 en dé kerntaak van de overheid. In de afgelopen maanden heeft de fractie een aantal initiatieven genomen.

Op donderdag 11 oktober is er op initiatief van de SP nogmaals over preventief fouilleren gesproken. Onze burgemeester heeft

onlangs het stadscentrum als veiligheidsrisico gebied aangewezen. De raad heeft in 2005 in de APV geregeld, dat de burgemeester dit instrument mag inzetten.

De SP stelt haar vraagtekens bij het nut en noodzaak van preventief fouilleren, want geeft preventief fouilleren geen schijnveiligheid? En is het nu wel zo nodig?

De VVD vindt dat preventief fouilleren zeker kan bijdragen aan de veiligheid en de veiligheidsbeleving. Echter, preventief fouilleren is een ingrijpend middel dat je niet te lichtvaardig moet nemen. Als je het invoert moet dat zorgvuldig plaatsvinden. Sinds 2007 loopt er een verkenning en na analyse heeft de burgemeester, samen met de politie en de officier van justitie, gekozen voor dit instrument. De afgelopen jaren loop ik geregeld een dienst mee met de politie en heb geïnformeerd hoe zij tegenover preventief fouilleren staan.  Het blijkt dat zij zich steeds onveiliger voelen door het toegenomen aantal wapendelicten. Volgens de politie wordt de druk voelbaar groter. De VVD vindt dit een belangrijk signaal.

Ervaring in andere grote steden leert dat preventief fouilleren werkt. In Amsterdam wordt er op diverse plaatsen in de stad preventief gefouilleerd. Wat blijkt, na verloop van tijd neemt het aantal wapendelicten af.

In Utrecht neemt de politie gemiddeld 8 wapens per actie in beslag. Wapens die dus niet meer op straat aanwezig zijn. De VVD is van mening dat preventief fouilleren zowel de veiligheid als het veiligheidsgevoel vergroot.

In Nederland mag er inmiddels 10 jaar preventief gefouilleerd worden. De aanvankelijke angst dat dit zou leiden tot stigmatisering en discriminatie blijkt ongegrond. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat door preventief fouilleren het gevoel van veiligheid toeneemt. Daarnaast is 86% van de mensen voorstander van preventief fouilleren!

Almere is een veilige stad. Het kan altijd beter natuurlijk. Door het inzetten van preventief fouilleren wordt onze stad nog veiliger én zal het veiligheidsgevoel verder toenemen. Een goede zaak dus. Als er een preventief fouilleeractie van de politie plaatsvindt, zal ik proberen mee te lopen en u hiervan verslag uitbrengen.