Geen verplichte SROI voor bedrijven!

Tijdens de laatste raadsvergadering is het herijkte Inkoop- en Aanbestedingsbeleid van de gemeente Almere door de raad goedgekeurd. Dit herziene beleid is mede op initiatief van de VVD tot stand gekomen. De VVD heeft zich hard gemaakt voor een prominentere rol voor Almeerse ondernemers. Voor de VVD is het van belang dat, waar mogelijk binnen het wettelijk kader, Almeerse ondernemers nadrukkelijk worden uitgenodigd om mee te dingen naar mogelijke opdrachten van de gemeente. Om dit te bewerkstelligen is alle onnodige regelgeving en zijn eventuele andere belemmeringen zoveel mogelijk gereduceerd.

Teleurgesteld waren wij dan ook om te lezen dat er in het herijkte beleid een verplichte Social Return On Investment (SROI) was opgenomen. Dit houdt in dat bij aanbestedingen boven een bepaald bedrag een potentiele opdrachtnemer een bepaald percentage van de opdrachtsom verplicht moet spenderen aan  SROI. Bij voorkeur wordt hierbij gedacht aan het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een andere vorm van SROI kan ook zijn het aanbieden van stageplekken.

Deze verplichting schoot de VVD in het verkeerde keelgat. Naar onze mening doen al veel ondernemers aan SROI. Een bedrijf die dit doet vanwege de intrinsieke waarde hiervan, is in de regel duurzamer bezig dan die ondernemer die hier kortstondig aan zal voldoen puur om een opdracht binnen te kunnen halen. Daarnaast lijkt de PvdA totaal voorbij te gaan aan het feit dat wij hiermee nu juist weer een belemmering voor de ondernemers aan toevoegen. Het door ons samen met Leefbaar Almere en de PVV ingediende amendement om de SROI niet verplicht in te voeren kon in onze overwegend links stemmende raad niet op een meerderheid rekenen.

In een door de PvdA aangevraagd debat hebben wij aangegeven dat wij deze “ vanzelfsprekendheid “  niet delen. In onze optiek doen ondernemers al heel veel op het gebied van SROI (denk aan de vele stageplaatsen) maar is het doorschuiven van een sociale rekening van de overheid naar ondernemers wat ons betreft verre van sociaal. In het debat hebben wij ook aangegeven dat hetzelfde is gebeurd met de rekening voor langdurige zieke werknemers; de werkgever moet twee jaar lang loon doorbetalen en is verantwoordelijk voor het gehele reintegratietraject! De PvdA doet dit af met de opmerking dat dit nu eenmaal wetgeving is. De VVD is zich echter terdege bewust van de alsmaar grotere druk die op bedrijven komt te liggen en wat dit voor hen in de praktijk betekent.

Kortom, SROI is prima maar niet als verplichting! Hiermee doe je al die ondernemers die hun (sociale) bijdrage, al doen uit eigen keus om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te ondernemen, ernstig te kort!