Burgemeester heeft komst imam Al-Haddad niet verboden

Afgelopen donderdagavond heeft de burgemeester tijdens een door hem aangevraagd verantwoordingsdebat zijn handelswijze, afwegingen en uiteindelijke conclusie dat hij geen mogelijkheden had om de bijeenkomst of de prediker te weren uit Almere, uiteengezet. De VVD heeft tijdens dit debat aangegeven dat zij graag had gezien dat de burgemeester met name de komst van Al-Haddad had verboden. De burgemeester gaf aan dat op basis van alle informatie die hij ter beschikking had, er geen juridische gronden waren om deze prediker te weren.

 

Voor de VVD staat voorop dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is. De uitspraken die eerder door Al-Haddad zijn gedaan (o.a. dat afvallige moslims de doodstraf verdienen) druisen in tegen onze democratische rechtsorde. Het belang om Al-Haddad te weren in de context van de huidige samenleving en het feit dat hij jonge mensen beïnvloedt, is groot. Wij willen Almeerse jongeren beschermen tegen de komst van dit soort figuren. De AVID omschrijft het salafisme niet voor niets als de kweekvijver voor het jihadisme.

 

Vorig jaar mei is er door de voltallige gemeenteraad een motie aangenomen waarin is opgeroepen dat het de “taak van de burgemeester is alles in het werk te stellen om de komst van onverdraagzame, salafistische predikers te voorkomen”. Wat de VVD betreft had de burgemeester ook dat laatste stapje, het weren van Al-Haddad, mogen zetten. De rechter had dan uiteindelijk bepaald of de burgemeester deze laatste stap binnen de huidige wettelijke kaders had mogen zetten.  Hier heeft de burgemeester niet voor gekozen en ondanks onze teleurstelling respecteren wij, na zijn uitgebreide uiteenzetting te hebben gehoord, zijn uiteindelijke beslissing.

 

De burgemeester heeft aangegeven behoefte te hebben aan een landelijk kader op basis waarvan  duidelijk wordt wie er wel en wie niet mag komen prediken. Het kabinet is bezig met het opstellen van een lijst waarop omstreden imams komen te staan waardoor de gemeente mogelijk in de toekomst op basis van deze lijst, meer ruimte heeft om aan de voorkant de komst van haatpredikers te weren.

 

In het programma ‘Over Flevoland gesproken’ heb ik namens de VVD teruggeblikt op het verantwoordingsdebat. U kunt deze uitzending hier terugkijken:

http://www.omroepflevoland.nl/kijken/over-flevoland-gesproken/07-02-2016/09-21#.VrcYGS4xFBQ.mailto