Informatieverstrekking college aan de raad

Het zal velen van u niet ontgaan zijn dat de VVD kritiek had op de informatieverstrekking van het college aan de raad en de uitvoering van aangenomen moties.  Het ging hierbij specifiek over de portefeuille onderwijs. Een zorgvuldige informatieverstrekking stelt raadsleden in staat om hun controlerende taak uit te kunnen voeren. De VVD had een agendavoorstel ingediend met een aantal concrete voorbeelden waarbij naar onze mening sprake was van het niet tijdig uitvoeren van een motie en een interpretatie verschil over de inhoud van een reeds aangenomen motie.

De eerste motie ging over het evalueren van Integrale Kindcentra. De motie riep het college op om de evaluatie plaats te laten vinden drie jaar na aanvang. Het college ging uit van een evaluatie na ingebruikname van het nieuwe gebouw van het bewuste Integrale Kindcentrum. Aangezien de evaluatie gaat over het concept van deze onderwijsvorm en niet over de stenen waren wij verbaasd over dit verschil in opvatting.

De tweede motie die voor verwarring zorgde was Playing for Success Assist. Een project waarbij jongeren op het voortgezet onderwijs die dreigen uit te vallen een intensief programma doorlopen waarbij zelfrespect en verantwoordelijkheid centraal staan. In andere steden is dit een uiterst succesvolle formule gebleken. De wethouder interpreteerde de motie anders dan was vastgesteld. Onze doelgroep betreft leerlingen van het voortgezet onderwijs. De wethouder ging uit van jongeren in de leeftijdsgroep van 16 tot 23 jaar.  Tijdens de vergadering gaf de wethouder aan de motie uit te zullen voeren zoals bedoeld door de VVD. 

Een aantal fracties viel over de volgens hen te scherpe bewoordingen van de VVD in het agendavoorstel. Dit betreuren wij aangezien dat niet onze bedoeling was en afleidde van de inhoud. En de inhoud was volgens ons belangrijk genoeg.

Concluderend kunnen wij echter stellen dat ons punt duidelijk is overgekomen. De informatieverstrekking ten aanzien van Integrale Kindcentra zal worden verbeterd en is er afgesproken om hier een aparte vergadering aan te wijden. De aangenomen motie Playing for Success Assist zal zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.

 Daarnaast was er steun voor het voorstel om de informatieverstrekking van het college aan de raad diepgaand te bespreken tijdens de eerstvolgende studiedagen van de raad. Kortom, het was een vruchtbare en leerzame bespreking.  Vruchtbaar omdat er concrete stappen zijn gezet en leerzaam omdat wij inhoud primair hebben gesteld en hier resultaat mee hebben geboekt. Oh ja en het heeft ons veel geleerd over de werkwijze van een deel van de Flevolandse pers; zij blijken er de voorkeur aan te geven om nieuws te maken in plaats van nieuws te vergaren!