Hoe krijgen we meer middeldure huur in Almere?

Middeldure huur (€650-900/mnd) is een onderontwikkeld segment in Nederland in het algemeen en de Randstad in het bijzonder. Bij navraag langs het veld wordt bevestigd dat ook in Almere een groot tekort is aan dit type woningen.

Ondanks de historisch lage hypotheekrente is er een groeiende vraag in dit segment onder ZZP’ers, jongeren en senioren. Waar zijn zij naar op zoek en hoe zorgen we dat in Almere meer middeldure huurwoningen worden gebouwd? Deze vraag lag op tafel tijdens het Ronde Tafel gesprek ‘Middeldure Huur’ dat door de VVD was georganiseerd. Voor dit gesprek met andere politieke partijen hadden wij als gasten uit de bouwwereld en makelaardij een ontwikkelaar van nieuwbouwwoningen, makelaar en een herontwikkelaar van bestaande bouw uitgenodigd. De bijeenkomst kon op veel belangstelling rekenen.

Het eerste probleem dat ter tafel kwam heeft betrekking op de hoeveelheid grondposities die al uitgegeven lijkt te zijn, maar waar wij al tijden niets zien gebeuren. Hierdoor lijkt het bijna alsof je grond vrijblijvend kunt reserveren en andere geinteresseerde partijen maar moeten wachten totdat er weer eens iets vrij komt. Dit horen wij van zowel ontwikkelaars als corporaties. Dat is, voor ons, een wonderlijke situatie omdat wij elk jaar geld bijleggen op deze grondposities. Momenteel zijn we aan het onderzoeken hoeveel grondposities gereserveerd zijn en hoe lang dit sort reserveringen ‘geldig’ zijn. Wanneer deze feiten op tafel liggen, besluiten wij welke vervolgstappen we zetten.

Daarnaast hoorden we van de specialisten aan tafel dat het moeilijk is om in Almere aansluiting te vinden bij de gemeente. Investeerders zitten momenteel te springen om ontwikkellokaties in de Randstad, maar lijken geen deuk in een pakje boter te slaan wanneer ze bij de gemeente Almere aankloppen. Dat willen wij anders en daarom komen wij binnenkort met een agendaverzoek waarin we de wethouder vragen hoe initiatiefnemers in onze gemeente worden geholpen om hun droom te realiseren.

Van de aanwezige raadsleden waren er meerdere partijen die onze verwondering op bovenstaande onderwerpen delen, dus we verwachten hier met een meerderheid actie op te kunnen nemen. Dit neemt niet weg dat er in onze raad partijen, als een Pavlov-reactie, blijven roepen om meer sociale huurwoningen. Nu is het ons een lief ding waard als wij, door meer middeldure huurwoningen te realiseren, de doorstroming op de woningmarkt op gang kunnen krijgen en de sociale huurwoningen gebruikt kunnen worden voor de mensen waar deze woningen voor bedoeld zijn.