VVD op de bres voor behoud keuzevrijheid in MBO-aanbod

Het zal u ongetwijfeld in de media niet zijn ontgaan; het ROC TOP en het ROC Flevoland in Almere zijn in een ernstig conflict gewikkeld. In het kort komt het erop neer dat het ROC Flevoland advies vraagt aan de commissie Macrodoelmatigheid over het feit dat ROC TOP op korte afstand een aantal dezelfde opleidingen aanbiedt. Het ROC van Flevoland wenst hier duidelijkheid over met het oog op de voorgenomen investeringen in een nieuw te bouwen locatie in Almere Poort.

De commissie Macrodoelmatigheid komt tot het advies dat ROC TOP zijn huidige aantal studenten van 330 moet bevriezen en dat zij af moeten zien van uitbreiding van huisvesting. De VVD is van mening dat deze commissie door grote ROC’s misbruikt wordt om kleinere ROC’s uit de markt te drukken en zo monopolist in de regio te worden. Een motie van de VVD (Anne-Wil Lucas) hierover in de Tweede Kamer onderschrijft dit en stelt dat juist keuzevrijheid en de menselijke maat gewenst zijn in het MBO. Deze motie is unaniem aangenomen in de kamer.

 

Afgelopen donderdag heeft de VVD dit onderwerp samen met de PvdA geagendeerd met het doel om van de andere fracties en het college steun te krijgen voor het bestaansrecht en behoud van ROC TOP voor onze stad. Veel studenten en docenten van ROC TOP waren aanwezig en spraken ook in. Twee studenten gaven aan hoe belangrijk de kleinschaligheid voor hen is en hoe dit de onderwijskwaliteit ten goede komt. Dit blijkt overigens ook uit de resultaten van de recent verschenen JOBMonitor waaruit naar voren komt dat 74% van de studenten van ROC TOP de sfeer en veiligheid binnen hun school positief beoordelen ten opzichte van 55% van de studenten van het ROC Flevoland.

 

Volgens de VVD staan onderwijskwaliteit en keuzevrijheid bovenaan. Het ROC TOP staat nog altijd zeer hoog op de ranglijst van de Keuzegids MBO als beste MBO van de Randstad. Dus over de kwaliteit valt niet te twisten. Met betrekking tot de kwestie van de keuzevrijheid stelt de commissie Macrodoelmatigheid dat er geen sprake is van een beperking door hun uitspraak. Zij lichten dit toe door te stellen dat het openbaar vervoer goed is en dat leerlingen dus ook makkelijk kunnen kiezen voor een MBO in Amsterdam, Lelystad of de Gooi- en Vechtstreek! Voor de VVD een onacceptabele uitspraak. Het is de VVD juist al jaren een doorn in het oog dat 48% van de Almeerse MBO’ers buiten Almere naar school gaan.

 

Tijdens de bespreking werd duidelijk dat wij op de algehele steun van de raad konden rekenen. Het college hield zich echter op de vlakte en wilde zich niet uitspreken ten gunste van een van de MBO-instellingen. Hierop hebben wij een motie ingediend waarin we de raad oproepen om middels een vertegenwoordiging van de raad onze zorgen in een mondeling gesprek over te brengen aan (een vertegenwoordiger) van de minister van Onderwijs.

Ook docenten en studenten van ROC TOP zullen zich hierbij aansluiten. Deze motie kon rekenen op de steun van de voltallige raad met uitzondering van Groen Links.

 

De houding van de wethouder was voor ons echter ook reden om een debat met hem aan te gaan. Dit volgde dezelfde avond, echter de wethouder volhardde in zijn formele standpunt. Het is voor de VVD onbegrijpelijk dat de wethouder van Onderwijs zich niet hard wil maken voor het behoud van een kwalitatief hoogstaand MBO en instemt met de beperking van de keuzevrijheid.  Wat de VVD betreft bevestigt dit maar weer eens dat het predikaat “Onderwijspartij”, D66 niet waardig is. En voor liberale waarden zoals keuzevrijheid binnen het onderwijs is er dus maar één keuze en dat is de VVD!