Werkwijze politie in Almere

Afgelopen donderdagavond tijdens de politieke markt werd op verzoek van de VVD gesproken over de werkwijze van de politie bij aangiften en het daarbij behorende communicatiebeleid. Bij deze bespreking was naast de burgemeester, die voor de gemeenteraad het directe aanspreekpunt is bij dit soort kwesties, ook het sectorhoofd van de politie Flevoland aanwezig.

Enkele weken geleden heeft Ulysse Ellian al namens de fractie schriftelijke vragen gesteld over de vermeende aanrandingen in Parkwijk en de manier waarop door de politie is gecommuniceerd naar de slachtoffers en de buurt.

Aanleiding voor deze agendering door ons waren nieuwe publicaties in de krant Almere Deze Week over slachtoffers van recente incidenten waarbij hun veiligheidsgevoel in het geding kwam. Het doel van de bespreking was niet om op individuele situaties in te gaan, maar om meer inzicht en duidelijkheid te verkrijgen over het gehanteerde beleid van de politie rondom meldingen, aangiftes en communicatie daaromtrent in onze stad. Daarnaast was ons doel om het negatieve beeld dat rond de politie leek te ontstaan wegnemen.

Onze grootste zorg zat in het feit dat sterk de indruk werd gewekt dat bij veiligheidsincidenten het direct doen van aangifte niet altijd mogelijk was. Deze zorg is door de uitleg van de politie grotendeels weggenomen.

De toelichting van de burgemeester en de politie was een vrij theoretisch verhaal en het bleek eens te meer dat de realiteit vaak toch weerbarstiger is.  Het beleid voor het gebruik van sociale media door de politie werd in deze bespreking niet veel duidelijker. Voor nu zijn de uitkomsten van deze bespreking voor de VVD-fractie voldoende en kunnen we concluderen dat de politie de kritiek zeer serieus neemt en een verbeterproces opstart . Wij blijven echter alert op signalen van onze inwoners en de media. Veiligheid van Almeerders is en blijft een topprioriteit voor de VVD.