Meer invloed gemeenteraad binnen de Metropoolregio Amsterdam

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) behoort tot de Europese top vijf van economisch sterke regio’s. Daarnaast wordt de MRA ook steeds meer als gesprekspartner voor de rijksoverheid gezien. De MRA is een informeel samenwerkingsverband van 32 gemeenten (waaronder Almere als tweede stad), de provincies Noord-Holland, Flevoland en de stadsregio Amsterdam. De samenwerking gaat o.a. over economie, infrastructuur, wonen, recreatie en toerisme

De VVD heeft echter geconstateerd dat de gemeenteraad onvoldoende zicht heeft op hoe lokaal beleid zich nu verhoudt tot wat er in de MRA wordt afgesproken. Recente voorbeelden hiervan zijn het Almeerse aanvalsoffensief over aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt en het beleid rondom toerisme & recreatie. Dit tekort aan informatie en inspraak werkt ook niet bevorderend voor het draagvlak binnen de raad voor de MRA. En dat vinden wij een gemiste kans.

Reden voor ons om een motie in te dienen die het college oproept om de verhouding tussen lokaal beleid en ambities binnen de MRA inzichtelijk te maken alsmede hierover een paragraaf in de begroting en de voorjaarsnota op te nemen. Op die manier krijgt de gemeenteraad inzicht hoe de MRA-agenda bijdraagt aan onze lokale doelstellingen. En in het geval dat de raad zich daar onvoldoende in kan vinden biedt het ons de kans om hierop te sturen en onze bestuurders mee te geven welke accenten wij belangrijk vinden.

De motie kon op veel bijval rekenen en zal ook door een aantal andere fracties worden mee ondertekend. Wat de VVD betreft een positief resultaat waarmee het belang van Almere als onderdeel van een economisch sterke metropoolregio wordt onderstreept!