Veiligheid in Almere; stand van zaken

De afgelopen weken is de voortgangsrapportage veiligheid eerste halfjaar 2016 besproken. In 2016 is er op het gebied van veiligheid veel gebeurd, maar de cijfers zijn gelukkig positief. Aandacht voor veiligheid is wat ons betreft echter onverminderd belangrijk, ook bij goede cijfers. Een aantal onderwerpen die wij aan de orde hebben gesteld, worden hieronder kort toegelicht.

Een onderwerp waar wij zeer bezorgd over zijn is huiselijk geweld. Huiselijk geweld blijkt met enige regelmaat voor te komen in Almere en de cijfers dalen niet. Het tegengaan van huiselijk geweld is complex, vooral ook vanwege de vele (tussen 10 en 20!) betrokken ketenpartners. Samen met de PvdA zijn wij een agendavoorstel aan het voorbereiden om de aanpak van huiselijk geweld, en dan met name de wijze waarop de samenwerking tussen de ketenpartners is georganiseerd, aan de orde stellen.

 

Helaas is het aantal woninginbraken gestegen met 13%. Aandacht voor woningbraken blijft dus essentieel, ook bij een daling die zich de voorgaande periode heeft ingezet. Door gemeente en politie is veel ingezet op preventie en met behulp van hypermoderne informatiesystemen wordt geprobeerd zo goed mogelijk in kaart te brengen waar en hoe inbrekers toe slaan. Wij zijn ook een groot voorstander van informatiegestuurd werken.

 

Fietsendiefstal is en blijft een uitermate vervelend en hardnekkig fenomeen. Helaas is fietsendiefstal moeilijk tegen te gaan. Dat is voor ons echter geen excuus. Wij hebben dan ook uitdrukkelijk gesteld dat wij verbetering willen zien in de volgende periode.

 

In Almere bestaat een zogeheten “TopX” aanpak, vergelijkbaar met de beroemde “Top600” in Amsterdam. Kort gezegd is deze aanpak van toepassing op notoire probleemgevallen, waarbij door alle ketenpartners (zoals politie, openbaar ministerie, jeugd interventieteams, reclassering et cetera) intensief wordt samengewerkt. In de voortgangsrapportage werd de indruk gewekt dat door het stellen van nieuwe criteria ook personen buiten Almere onder deze aanpak zouden kunnen vallen. Daartegen hebben wij uitdrukkelijk bezwaar gemaakt. Wij zijn namelijk de mening toegedaan dat daarmee problemen van andere gemeenten opgelost worden, op onze kosten. Ons is toegezegd dat de nieuwe criteria alleen zien op het extra en beter uitwisselen van informatie tussen gemeenten.

 

Het openbaar vervoer blijft voor ons een groot aandachtspunt. Vanaf 2018 zal de nieuwe vervoerder Syntus het openbaar vervoer in Almere gaan verzorgen en zodoende ook verantwoordelijk zijn voor het maken van een sociaal veiligheidsplan. Tot die tijd is het wat ons betreft van het grootste belang dat de incidenten in het openbaar vervoer terug worden gedrongen, zeker na de ernstige gebeurtenissen afgelopen juni. Wij hebben dan ook benadrukt dat elk incident een incident te veel is en dat wij inzet verwachten op alle soorten incidenten en niet alleen op de zogeheten zwaardere “A-incidenten”. De situatie lijkt op dit moment te verbeteren, zeker na alle maatregelen die zijn genomen het afgelopen jaar. Wij hebben veelvuldig de veiligheid van het openbaar vervoer in Almere aan de orde gesteld en zullen dat ook blijven doen.

 

Het Ministerie van Veiligheid & Justitie heeft extra gelden beschikbaar gesteld voor de aanpak van radicalisering. Zoals u weet, is dit een onderwerp waar wij ook regelmatig aandacht voor hebben gevraagd. De extra gelden worden gebruikt voor deskundigheidsbevordering en het versterken van de informatiepositie van de gemeente. Wat ons betreft is dat een goede besteding van deze gelden: het is immers cruciaal om op de hoogte te zijn waar en op welke wijze radicalisering in Almere plaats vindt. Met name is van belang om in kaart te brengen welke jongeren vatbaar zijn voor radicalisering.

 

Wel hebben wij een kanttekening geplaatst bij de veelvuldige gesprekken die de gemeente met maatschappelijke organisaties voert over gebeurtenissen die zien op radicalisering of jihadisme. Verschillende gebeurtenissen de afgelopen jaren, denk recent aan de kwestie van de illegale huwelijken in een moskee in Almere en de kwestie van het uitnodigen van haatpredikers, wekken namelijk sterk de indruk dat dergelijke gesprekken weinig effect sorteren. Praten om het praten is wat ons betreft niet nodig, zeker als het gaat om situaties waarin de fundamentele elementen van de Nederlandse democratische rechtsorde geschonden worden.

 

Ons uitgangspunt is een Almere waarin iedereen veilig kan wonen en werken. Wij blijven ons hier dagelijks voor inzetten. Ook hechten wij uitdrukkelijk aan uw mening, wij vertegenwoordigen immers u. Alle informatie die u heeft, of bijvoorbeeld zorgen, kunt u met ons delen. Een veilige stad creëren wij namelijk voor u en met u.