Raads- en initiatiefvoorstel energiefonds van VVD en D66 aangenomen

Het oorspronkelijke voorstel van het college was om door middel van een marginaal rentevoordeel op een lening energiebesparende maatregelen te stimuleren. Voor een lening van bijvoorbeeld € 5000.— om zonnepanelen te plaatsen, zou dit een besparing opleveren van slechts € 2,18 per maand bij een looptijd van 13 jaar. Niet echt stimulerend dus en naar de mening van de VVD zorgde dit fonds meer voor duurzame werkgelegenheid van ambtenaren dan voor verduurzaming van de energievoorziening.

Reden om maar eens zelf te gaan rekenen en met een tegenvoorstel te komen dat echt zoden aan de dijk zou zetten. De uiteindelijke uitwerking van het tegenvoorstel behelsde het kosteloos laten plaatsen van zonnepanelen door de energiecoöperatie ‘De Groene Reus’. Gebruikers mogen 13 jaar lang 25% van de opbrengst zelf houden en daarna krijgen ze de zonnepanelen om niet. Van het gedeelte van de opbrengst dat eerst moet worden afgestaan, worden na aftrek van de (lage) beheerskosten steeds weer opnieuw zonnepanelen geplaatst. Een revolverend fonds dus.

Op deze wijze worden gemeenschapsgelden nu zo efficiënt mogelijk ingezet.  Met als bijkomend voordeel dat ook belangstellenden die in het oorspronkelijke collegeplan, bij gebrek aan leencapaciteit of leeftijd, niet in aanmerking kwamen voor een lening, door dit nieuwe energiefonds wel  zonnepanelen kunnen plaatsen. Een heerlijk gevoel om als volkspartij de linkse partijen eens lekker links voorbij te racen.

Omdat zowel het collegevoorstel als het VVD voorstel op brede steun konden rekenen zijn beide voorstellen op verzoek van de raad samengevoegd. Afgelopen donderdag 15 december is de uitwerking van het energiefonds aangenomen.

Rest mij nog u fijne dagen en een gelukkig nieuwjaar te wensen.