Bomenkap verbreding A6 en de Floriade

Het is ongetwijfeld niemand ontgaan dat de bomenkap ter hoogte van het Weerwater en de Steiger is begonnen. De media heeft hier de afgelopen weken uitgebreid aandacht aan besteed. En begrijpelijk want het weghalen van groen in Almere is en blijft een gevoelig onderwerp en daar moet ook zeer zorgvuldig mee omgegaan worden. Ook de Almeerse politiek mengt zich in de discussie. Afgelopen donderdag is hier op de Politieke Markt op verzoek van de PVV over gesproken. Dat de emoties hoog opliepen bleek ook uit het verhaal van een aantal insprekers die in Filmwijk woonachtig zijn. Zij maken zich zorgen over het groene aanzicht vanaf de oostkant van het toekomstige Floriade terrein. De bespreking van afgelopen donderdag was te kort om alle partijen aan het woord te laten. Ook de VVD heeft haar inbreng nog niet kunnen geven en die komt aankomende donderdag aan de orde. Belangrijk in de discussie rondom de bomenkap is het om onderscheid te maken tussen de bomen die gekapt zijn voor de verbreding van de A6 en de bomen die gekapt worden op het terrein van de Floriade zelf. Het oranje deel op de kaart hieronder geeft aan welk gedeelte van de bomenkap nodig is om de verbreding van de A6 mogelijk te maken. De ophef van de afgelopen weken ontstond vooral door het rooien van de bomen zoals aangegeven in de bruine vlakken met blauwe strepen (de zuidkant van het Weerwatereiland/Vogeleiland). Het is belangrijk om op te merken dat bij de werkzaamheden waardevolle bomen gespaard blijven en de rest wordt gerooid. Voor deze gerooide bomen komt uiteraard nieuw groen terug maar dat moet nog geplant worden. Dat dit nog niet zichtbaar zal zijn op korte termijn heeft er alles mee te maken dat het tijd kost om aan te groeien. En over het feit of er voldoende groen wordt terug geplant en hoe groen het eiland wordt maken mensen zich zorgen.

De zorgen zijn begrijpelijk maar de gemeenteraad heeft bij het vaststellen van het Masterplan Floriade in de zomer van 2015 duidelijke afspraken gemaakt over het nieuwe groen en het zoveel mogelijk beperken van de overlast. Dat er overlast is en niet iedereen blij is met het huidige beeld is begrijpelijk. Maar de realiteit is dat de uitvoering nu in volle gang is en in lijn loopt met wat de gemeenteraad eerder heeft afgesproken.

Dat neemt niet weg dat de communicatie vanuit de gemeente soms niet altijd even handig en pro actief is. Ondanks de informatiebijeenkomst die eind november plaats vond, waar zowel aan bewoners als aan ondernemers uitleg gegeven is over de plannen, bleek er toch flinke ophef te ontstaan toen de eerste bomen gekapt werden. De insteek van de VVD is dat de afspraken uit het Masterplan geborgd moeten blijven inclusief de aangenomen moties en amendementen die zorgen dat de oostkant van het gebied groen blijft en de overlast zoveel als mogelijk beperkt wordt. Minstens zo belangrijk is het feit dat het gesprek met bewoners en ondernemers continue een punt van aandacht is en moet blijven. Wat ons betreft kan dat zeker beter.

Voor de VVD is de Floriade een belangrijk evenement met een groot economisch belang voor de stad en de regio die Almere nationaal en internationaal op de kaart zet. Na de Floriade ontstaat er een aantrekkelijke, groene stadswijk aan het Weerwater tegenover het stadscentrum. Dit doel blijven wij voor ogen houden waarbij wij er naar blijven streven om dit doel met zoveel mogelijk enthousiaste Almeerders te bereiken en daarbij is goede communicatie een belangrijke voorwaarde!