Zorg om jeugdzorg

Het begin van een nieuw jaar is een goed moment om te reflecteren op wat er in het afgelopen jaar de revue is gepasseerd en wat er in het komend jaar gaat spelen. In de Almeerse politiek hebben we met verschillende interessante dossiers te maken gehad. Voor mij persoonlijk was het dossier Jeugdzorg het belangrijkste. Deze is overigens nog lang niet afgerond en zal ook in 2017 onze aandacht blijven vragen.

 Jeugdzorg is een belangrijk dossier omdat dit over zeer kwetsbare kinderen in onze stad gaat die onze hulp nodig hebben. Indien wij willen dat alle Almeerse kinderen opgroeien tot zelfstandige en volwaardige jongeren dan zullen we moeten accepteren dat sommige kinderen om welke reden dan ook extra hulp nodig hebben. Daar is jeugdzorg voor. Alle redenen dus om deze zorg goed te organiseren en vorm te geven. Afgelopen maanden bleek helaas dat we dat als gemeente nog niet hadden gerealiseerd.

Sinds de decentralisaties van 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Nu, 2 jaar na de overname van jeugdzorg, moeten we helaas constateren dat we als gemeente onvoldoende inzicht hebben op dit terrein. Wethouder Peeters heeft de afgelopen maanden in diverse debatten aangegeven dat volgens hem de gemeente volledig in controle is, helaas bleek de werkelijkheid anders. Waar we halverwege 2016 van het college een voorstel kregen om jaarlijs een half miljoen uit het totale Sociale Domein beschikbaar te stellen voor andere taken van de gemeente was in de tweede helft van het jaar een miljoenen tekort op jeugdzorg. Als fractie maken we ons hier ernstig zorgen om.

Uit de discussies met de wethouder bleek keer op keer het totaal ontbreken van inzicht in de omvang van de groep kinderen en de zorg die zij krijgen. Dat kan dus niet. De raad moet over die informatie beschikken om te kunnen controleren. Het ontbreken van de juiste sturingsinformatie is iets dat we de wethouder ernstig kwalijk nemen. In februari van dit jaar moet hij komen met een rapportage over de inzet op jeugdzorg in het laatste kwartaal van 2016. Simpele vragen zoals; uit hoeveel kinderen bestaat de doelgroep en welke zorg ontvangen zij, moeten daarin beantwoord worden. Tot voor kort konden beschikten wij niet over de antwoorden laat staan dat we sturing hadden op de beschikbare budgetten in de jeugdzorg.  Wij kijken met spanning uit naar deze rapportage waarin informatie de basis zal zijn voor het nemen van noodzakelijke stappen om de jeugdzorg in onze stad veilig te stellen.