Maak van de bijstand een springplank naar werk

Een aantal weken geleden hebben de linkse partijen in onze gemeenteraad gezamenlijk het experiment ‘Regelarme Bijstand’ gepresenteerd. Dit experiment wil het voor een groep uitkeringsgerechtigden mogelijk maken om bijstand te ontvangen zonder dat de gemeente een inspannings- of sollicitatieplicht als tegenprestatie terugvraagt. De VVD heeft zich hiertegen uitgesproken en in dit blog zet ik graag op een rij waarom de VVD dit experiment ‘Regelarme Bijstand’ afkeurt.

© CC0 Public Domain

De Participatiewet werkt

Momenteel is het zo geregeld dat mensen die in de bijstand belanden en geen grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een intensieve werkbegeleiding krijgen. Deze begeleiding is zowel voor de gemeente als voor de uitkeringsgerechtigde intensief, maar het zorgt wel voor resultaat: de gemeente weet middels deze methode bijna tweederde van de mensen binnen een redelijke termijn weer aan een baan te helpen. De Almeerse VVD is ambitieus en wil dat de gemeente nog efficiënter en effectiever werkt, daarom hebben wij de afgelopen periode een aantal moties ingediend. Eén van die moties roept het college op om de hulp van het bedrijfsleven in te schakelen. De gemeente voert nu onderhandelingen met een arbeidsbureau om zoveel mogelijk Almeerders die nu in de bijstand zitten zo snel mogelijk aan een baan te helpen.

Wie wil werken moet solliciteren

Mensen willen erkend en serieus genomen worden. Door geen voorwaarden te verbinden aan een bijstandsuitkering, worden bijstandsgerechtigden niet aangesproken op hun zelfstandigheid. Met het plan van de linkse partijen in onze gemeenteraad schrijf je mensen af en doe je ze moreel tekort. Daarnaast vindt de VVD het onverstandig om te stoppen met de sollicitatieplicht. Wie aan een baan wil komen moet immers solliciteren en het afschaffen van de sollicitatieplicht zal volgens ons niet positief bijdragen in het vinden van werk.

Werkende oplossing integreren

De VVD ziet weinig in het experiment dat D66, PvdA, AP/OPA, ChristenUnie, SP en fractie Van Dijk hebben ingediend. We zien meer in het integreren van werkende oplossingen in ons huidige beleid. We kunnen een voorbeeld nemen aan het beleid van de gemeente Rotterdam waar de bijstandsdichtheid geleidelijk afneemt. Ook op het vlak van de in- en uitstroom bij de bijstand doet Rotterdam het beter dan in andere grote steden. Nieuwkomers in de bijstand met een korte afstand tot de arbeidsmarkt moeten zich daar wekelijks 20 uur beschikbaar stellen voor onder andere werkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat mensen die een bijstandsuitkering aanvragen wel twee keer achter de oren krabben of ze die uitkering echt willen aanvragen. Tevens zorgt het dat mensen die 20 uur per week beschikbaar moeten zijn weer in een werkritme komen, meer zelfwaardering krijgen en extra sociale contacten krijgen. Dit beleid is effectief en leidt tot 7 procent extra uitstroom uit deze groep. 

Voor de VVD is het belangrijk dat de bijstand geen hangmat is, maar een springplank naar werk. Daarom zullen we de komende weken samen met andere partijen in de gemeenteraad een initiatiefvoorstel voorbereiden om de ‘Rotterdam-methode’ ook naar de gemeente Almere te laten komen.