Geen uitzondering voor Nieuwkomers bij Leerlingvervoer

Ouders van Nieuwkomers zijn net als u en ik verantwoordelijk voor het vervoer van hun kinderen van en naar school. Het niet of beperkt beheersen van de nederlandse taal is voor de VVD geen reden om deze kinderen gebruik te laten maken van het gesubsidieerde Leerlingvervoer.

Op de voorlaatste Politieke Markt voor het zomerreces was er tijd voor debat. Wij waren uitgedaagd door de ChristenUnie aangezien wij een motie hadden ingediend om Leerlingvervoer voor kinderen van Nieuwkomers te schrappen.

Het huidige beleid staat beschreven in de gemeentelijke brochure over Leerlingvervoer. Hier lezen we dat alle kinderen recht hebben op onderwijs. En dat ouders en verzorgers er voor moeten zorgen dat hun kinderen elke dag naar school kunnen. Lopend, op de fiets of met de bus. We weten dat voor sommige kinderen naar school gaan lastiger is omdat ze een handicap hebben of door een grote afstand (meer dan 6 kilometer) van huis naar school. Voor die kinderen is er Leerlingvervoer betaald door de gemeente. Het uitgangspunt blijft echter dat ouders en verzorgers zelf verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van hun kind naar school.

Voor kinderen van Nieuwkomers maakt de gemeente echter een uitzondering. Zij mogen gebruik maken van dit vervoer gedurende 6 maanden ook als ze minder dan 6 kilometer van school wonen. De VVD is het hier niet mee eens en vroeg tijdens het debat aan de leden van de raad of zij kunnen uitleggen waarom ouders van kinderen die Nieuwkomer zijn van deze verantwoordelijkheid worden ontslagen?  

Laten we duidelijk zijn: ook de VVD is voor veilig vervoer van en naar school. Maar zoals de gemeente zelf al aangeeft is daarbij het uitgangspunt dat de ouders of verzorgers hiervoor verantwoordelijk zijn. Het niet of onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal is wat ons betreft geen reden om gebruik te maken van de regeling Leerlingvervoer.

Het gaat hier om kinderen van 4 t/m 12 jaar oud van statushouders, internationals en expats die tussen de 2 en 6 kilometer van het Taalcentrum wonen. Momenteel is de grootste groep kinderen van Internationals waarvan het merendeel Poolse kinderen zijn. Waarom zouden Poolse ouders niet in staat zijn om 2 kilometer te reizen van en naar school? Waarom verwachten we dat wel van andere ouders en hun kinderen en niet van mensen die een bewuste keuze hebben gemaakt om naar Nederland te komen om hier te wonen en te werken? Wat de VVD betreft diskwalificeer je hier een groep ouders en kinderen op voorhand mee zonder goede reden.

De ChristenUnie argumenteerde dat het schrappen van deze regeling extra werk betekent. Hierbij gaan zij voorbij aan het feit dat dit vervoer 1050 euro voor een half jaar per leerling kost. Wat de VVD betreft kunnen we dit geld beter besteden aan voorlichting over ons goed geregelde OV. Of aan het vrijwilligersproject Almereopdefiets waar kinderen en hun ouders leren fietsen zodat zij zo snel mogelijk zelf hun kinderen naar school kunnen brengen zoals u en ik dat in het verleden ook hebben gedaan.  Op die manier help je mensen echt om zelfstandig en zelfredzaam te zijn en daar hebben wij een beetje extra (maat)werk wel voor over.