Wethouder Mark Pol op werkbezoek in Taiwan

Vorige maand ben ik samen met een delegatie onder leiding van de burgemeester een aantal dagen in Taiwan geweest. Nederland staat in Taiwan bekend als dé koploper op het gebied van circulaire economie. Taiwanezen zijn dus in het bijzonder geïnteresseerd in Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden omdat in hier veel kennis en technologie is opgebouwd in de afgelopen jaren.

Omdat Almere een goede relatie onderhoudt met verschillende steden in Taiwan, zijn wij gevraagd om een delegatie met daarin verschillende bedrijven te leiden. Daarnaast hebben we (tegen)bezoeken gebracht aan de burgemeesters van onze zustersteden Taipei, Taichung en Tainan. We hebben verschillende conferenties bezocht rond het thema circulaire economie en we konden de opening van het congres van de AIPH, de moederorganisatie van Floriades wereldwijd, bijwonen. Voor mij waren echter de bedrijfsbezoeken aan de hoofdkantoren van bedrijven in Almere het meest belangrijke reden om mee te gaan.

We hebben dus in korte tijd heel veel gedaan. De bedrijven die met ons mee waren hebben goede zaken gedaan. Anders dan in het westen, is in Taiwan de overheid nodig om deuren te openen die anders gesloten blijven. Daarnaast zijn er met de zustersteden concrete afspraken gemaakt over hoe we de komende jaren met elkaar blijven samenwerken. Met name het thema circulaire economie zal in die samenwerking centraal blijven staan. Uiteraard blijft het zaak dat het lokale en regionale bedrijfsleven daar maximaal van profiteert.

In Almere zijn verschillende Taiwanese bedrijven gevestigd. Daarvan heb ik er in Taiwan vier bezocht. Alle vier de bedrijven hebben aangekondigd dat ze de komende jaren willen groeien en dat ze dat graag in Almere blijven doen. Daarnaast hebben ze een aantal praktische aandachtspunten meegegeven die we hier in Almere weer kunnen oppakken. We investeren graag in de relatie met deze bedrijven omdat uit ervaring blijkt dat dit zich uitbetaald. Een bezoekje van een wethouder of een burgemeester is erg belangrijk en leidt vaak tot nieuwe investeringen, van het bedrijf zelf maar óók weer van andere Taiwanese bedrijven.

Kortom het was een ontzettend vol programma maar het heeft zich uitbetaald. Onze bedrijven, onze stad en de Taiwanese bedrijven in onze stad staan beter op de kaart. Ik kijk dus terug op een geslaagde trip!