VVD wil duidelijkheid over liquidatie in 2015

De Almeerse VVD wil duidelijkheid over de mogelijke politieke achtergrond van de liquidatie in 2015. Wie waren er wel of niet op de hoogte van de politieke achtergronden van deze liquidatie?

De VVD wil duidelijkheid over de mogelijke politieke achtergrond van de liquidatie in 2015. Wie waren er wel of niet op de hoogte van de politieke achtergronden van deze liquidatie?

De Iraanse staatskrant Kayhan stelde afgelopen week, in navolging van een artikel in Dagblad Trouw, dat twee Iraanse diplomaten door Nederland zijn uitgezet in verband met de liquidaties op de heren Nissi en Motamed. De AIVD heeft aan Dagblad Trouw bevestigd dat de Iraanse diplomaten zijn uitgezet nadat een gesprek heeft plaatsgevonden. De VVD wil nu duidelijkheid hebben: wie waren er wel of niet op de hoogte van de politieke achtergronden van deze liquidatie. De AIVD was immers kennelijk wel op de hoogte. Die duidelijkheid is in het belang van Almere: voor velen, en zeker de buurtgenoten van ‘Ali Motamed’ blijft het totaal onduidelijk waarom een hoogst professionele liquidatie midden in een Almeerse woonwijk heeft plaatsgevonden. Ook wil de VVD nu duidelijkheid over de wijze van communiceren van de politie richting de Almeerse inwoners in deze ernstige zaak. 

Dit zijn de schriftelijke vragen die de VVD aan het college heeft gesteld:

  1. In antwoord op onze schriftelijke vragen van 28 mei jl. antwoordde u dat u niet bekend was met de mogelijk politieke achtergrond van de liquidatie op ‘Ali Motamed’ in 2015, maar pas door de publicatie van Het Parool op 26 mei 2018 was u bekend met deze mogelijkheid. De AIVD was hier echter wel mee bekend. Hoe kan dit?
  2. Waarom wordt de Almeerse driehoek (politie, openbaar ministerie en burgemeester) kennelijk niet door landelijke autoriteiten betrokken in deze ernstige zaak?
  3. Waarom blijft de politie volhouden dat de “motieven” van deze liquidatie onduidelijk zijn?
  4. Deelt u de mening van de VVD dat het totaal onaanvaardbaar is dat een buitenlandse totalitaire staat een liquidatie uitvoert midden in een Almeerse woonwijk?