Combinatie
Naast op een leuk niveau gevoetbald te hebben bleek Van der Vliet in de wieg gelegd voor het ondernemerschap. "Ik begon als bijbaantje bij de Bunburger en later bij Kwalitaria op het Stadhuisplein. Dat vond ik geweldig. Nadat ik op het Baken mijn Havo-diploma had gehaald, schreef ik me in voor HBO Bouwkunde. Maar toen kreeg ik de kans om filiaalmanager te worden bij snackbar Happie Snack in Haven. Op mijn 25e nam ik die zaak vervolgens over. Toen ik vrouw en kinderen kreeg werd ik eigenaar van de lunchroom in DoeMere, inclusief cateringservice. Dan hoefde ik niet meer 's avonds te werken. Ook een mooie tijd, met op zijn top zestien man personeel."
Betaald parkeren
Het tij keerde toen in Almere Buiten betaald parkeren werd ingevoerd. "De politiek en de verhuurder stelde het mij te mooi voor: misschien dat we drie maanden last zouden hebben, daarna zou het bijtrekken, werd gezegd. Ik geloofde daar niet in en heb direct mijn zaak verkocht. Ik kreeg helaas gelijk. Ondernemers zagen lange tijd hun omzet met 30 procent afnemen. Precies de top die je nodig hebt om winst te maken. Ik zat met drie andere kleine ondernemers in de winkeliersvereniging, de grote ketens zal het allemaal worst wezen namelijk. De andere drie ondernemers hebben het helaas niet gered."
Frustratie
Door frustraties waar Van der Vliet als ondernemer tegenaan liep heeft hij zich toen zelf aangemeld bij de VVD. "Dat leek me beter dan je gaan af te reageren op sociale media. Ikwilde zelf proberen het verschil te maken. Blijkbaar wilden ze er als partij graag een ondernemer bij hebben want ik kwam gelijk op de verkiesbare plek 7." Van der Vliet kwam in de raad en liet zich gelijk gelden, onder meer door hoogstpersoonlijk met een enquête bij alle ondernemers langs te gaan. "Als ik me voorstelde als raadslid betrok vaak hun gezicht. Maar als ik dan toevoegde dat ik zelf ook ondernemer ben, verdween het chagrijn meestal. Er is dus blijkbaar nog een behoorlijk wantrouwen."
Sociaal
Van der Vliet is ook een sociaal mens. "Ik heb altijd verder proberen te kijken dan mijn eigen zaak. Zo zat ik in de winkeliersvereniging van DoeMere en was ik betrokken bij Keurmerk Veilig Ondernemen in Buiten. Ook in de politiek hoopte ik een verschil te maken. Dat lukt ook wel, maar is door de processen toch omslachtiger dan ik gewend ben als ondernemer. Zo zorg je er met je bedrijf altijd voor dat je altijd een stelpost opneemt voor onvoorziene omstandigheden. In de politiek is dat niet vanzelfsprekend. Partijen willen zoveel mogelijk uit hun verkiezingsprogramma in het collegeprogramma opgenomen zien, waarbij dan weinig geld overblijft als stelpost. Daardoor is er dan weinig budget over voor nieuwe ideeën in zo'n raadsperiode, en dat is toch jammer."
De VVD staat bekend als ondernemerspartij. Van der Vliet hoopt dan ook dat er ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 weer Almeerse ondernemers op de kieslijst komen. "Dat heeft de politiek echt nodig. Maar je moet er wel goed over nadenken of je bedrijf dat kan trekken. Het kost veel tijd en die tijd kan je minder in je bedrijf steken."
Bron: Almere Zaken, 2021. https://www.almerezaken.nl/article/details/jimmy-van-der-vliet-meer-ondernemers-tussen-de-ambtenaren-zou-echt-toevoeging-zijn