VVD opnieuw de grootste in Almere

De Almeerse VVD is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw de grootste partij in de gemeenteraad van Almere geworden. Het is voor de eerste keer dat de VVD twee verkiezingen achter elkaar de grootste wordt. Lijsttrekker Colette Holter: “Ik ben onwijs trots op ons team. De campagne in aanloop naar de verkiezingen is anders dan in 2018, maar alsnog is het gelukt om de grootste te worden. Kiezers bedankt!”.

Het opkomstpercentage is veel lager dan in 2018. In 2018 ging nog 45,5 procent naar de stembus. In 2022 was dat 39,8 procent. Daarmee staat Almere in de laatste top 5 van gemeenten met de laagste opkomst. Colette Holter: “Het opkomstpercentage is een duidelijk signaal naar de politiek. Het huidige politieke systeem staat niet meer garant voor een hoge opkomst. Dat moet echt anders en daar zal de aankomende raad haar verantwoordelijkheid in moeten nemen”. 

Versplintering in de Almeerse politiek

Zoals het er nu naar uitziet zullen alle politieke partijen die meededen aan de verkiezingen in Almere toetreden tot de gemeenteraad. In totaal gaat het om 16 partijen. “Gezien de versplintering is het geen vanzelfsprekendheid om opnieuw de grootste te worden. Dat is ons als VVD dus wel gelukt en daar ben ik ontzettend blij mee”, aldus Holter. “Het zal niet makkelijk worden om een nieuw stadsbestuur te vormen, maar de VVD is bereid haar verantwoordelijkheid te nemen als grootste partij en het voortouw te nemen in de onderhandelingen”.