Bouwen aan een gezonde toekomst
1. Om de stad op orde te krijgen willen wij meer politie en handhavers. Moet het groot onderhoud goed geregeld worden en willen wij veel woningen bouwen.
De gemeente moet zorgen dat wettelijke taken simpelweg goed worden uitgevoerd en basistaken op orde zijn. Daarbij investeren we komende jaren in een veilige woon- en leefomgeving, zoals 3 miljoen extra geld voor het tegengaan van zware criminaliteit en ondermijning en er komen zo’n 25 extra handhavers en wijkboa’s bij. Wijkboa’s werken samen met wijkagenten om de buurten leefbaar te houden. We investeren in het achterstallig onderhoud van de openbare ruimte en het tegengaan van afvaldumpingen. Ook geven we topprioriteit aan de woningnood door de uitvoering van de woonvisie en versnellen we sommige ontwikkelgebieden zoals Overgooi en het stadscentrum. We zijn terughoudend bij bouwen in het groen.
2. We zijn trots op onze inwoners en ondernemers die durven te experimenteren. We willen kansen bieden voor iedereen.
Om mee te doen in de maatschappij is een vitale economie van belang door het aantrekken van werkgelegenheid in kansrijke sectoren, zoals ict-tech, energietransitie en digitalisering. We investeren in bedrijventerreinen en centrummanagers, zodat ondernemers een goed aanspreekpunt hebben om zaken te regelen met de gemeente. Ook is goed onderwijs, de aanpak van het lerarentekort en renovatie van verouderde schoolgebouwen een must voor kinderen om een goede basis te krijgen in het leven.
3. We willen dat groei meer is dan alleen maar woningen en laten de stad daarom gezond en duurzaam groeien.
We gaan stappen zetten om Pampus te ontwikkelen, waarbij de kernkwaliteiten van Almere terugkomen en goede bereikbaarheid een randvoorwaarde is. We willen verstandig verduurzamen en daarom richten een fonds op zodat Almeerders makkelijk kunnen lenen om hun koopwoning te verduurzamen. Met woningbouwcorporaties maken we prestatieafspraken hierover. We investeren in goede spreiding van sportvoorzieningen door de hele stad en kleinschalige culture activiteiten, zodat dit bereikbaar is voor alle Almeerders.
Huishoudboekje op orde houden
Onze bovenstaande drie pijlers voeren we uit, met zoveel mogelijk zichtbare resultaten voor de stad, waarbij ons huishoudboekje op orde blijft. Dit houdt in dat we voldoende sparen om bestand te zijn tegen mindere tijden, maar ook de belastingen niet verhogen.
Wij willen de unieke kwaliteiten, zoals onze ruimte, natuur, goede bereikbaarheid en een veilig gevoel van Almere bewaken en verder uitbouwen. We moeten focus houden op dat waar het echt over gaat voor onze inwoners: een fijne, schone en veilige leefomgeving.
De fractie heeft op basis van de beoogde portefeuilleverdeling haar voorkeur uitgesproken voor Julius Lindenbergh als kandidaat-wethouder. De VVD zal zich in het college de komende jaren bezighouden met de onderwerpen wonen, ruimtelijke ontwikkeling en grondzaken, maar ook de toekomstige ontwikkelingen van Almere Pampus, mobiliteit en parkeren. Daarnaast is onze wethouder 1e locoburgemeester.
Julius Lindenbergh: “Het voelt als een enorme eer dat de VVD-fractie mij voor een tweede termijn als wethouder voordraagt. Als wethouder Bouwen, Wonen en Bereikbaarheid mag ik vier jaar lang de woningnood gaan bestrijden. We willen het tempo van onze woningbouw verdubbelen naar 25.000 huizen in de periode 2020-2030. En we gaan plannen maken voor Almere Pampus in de nog verdere toekomst. Maar die woningbouw moet wel met Almeerse kwaliteit: groene, gevarieerde, veilige wijken waar we ook in de toekomst trots op zijn. En onze bereikbaarheid moet goed blijven, zowel met auto, fiets als OV. Een college met 7 partijen, van links tot rechts, wordt een grote uitdaging. Ik heb er veel zin in om als politiek aanvoerder van dat nieuwe team aan de slag te gaan. Samen gaan we het goede van Almere behouden en zorgen dat het voor onze inwoners hier nog fijner wonen wordt.”