Almeerse VVD: nieuw akkoord is een harde klap voor de hardwerkende Almeerder

In het debat van 30 mei reageerde fractievoorzitter Lesley van Hilten namens de Almeerse VVD op het coalitieakkoord van PvdA, GroenLinks, D66,SP, Leefbaar Almere, PvdD en CDA.

Van Hilten: De Almeerse VVD had nooit gedacht deze woorden uit te spreken: Maar wat zijn wij blij dat wij geen onderdeel zijn van deze coalitie. Het akkoord dat nu voorligt, is het slechtste akkoord dat Almere ooit heeft gekend.

Hoewel we ons zeer bewust waren dat dit akkoord niet het onze zou zijn, hadden we nog enige hoop. Onze hoop was gevestigd op die partijen die zeggen financieel degelijk beleid hoog in het vaandel te hebben staan, partijen die over hun paradepaardjes, ambities en schaduw heen kunnen stappen. De VVD was bereid hetzelfde te doen, namelijk onze eigen ambities op de lange baan te schuiven en eerst financieel gezond te worden.

Maar wat deze coalitie doet is geen enkel probleem oplossen, zij creƫren juist problemen. In plaats van financieel gezond te worden, stevenen wij af op de financiƫle afgrond. Niet hun eigen broekriem aantrekken, maar die van de Almeerder en de Almeerse ondernemers.

Deze coalitie heeft bewezen niet in staat te zijn om te bezuinigen, integendeel. Zij verhogen de lasten waaronder de OZB met 7,5%, de parkeertarieven met 17,5%, de toeristenbelasting met 40%, en de parkeertarieven in Almere Buiten met 50%. Je zou denken dat deze lastenverhogingen nodig zijn om te bezuinigen, maar niets is minder waar. Deze coalitie verhoogt de lasten en laat de inwoners en ondernemers opdraaien voor nieuwe plannen op het gebied van diversiteit en een stadspas.

Een harde klap voor de hardwerkende inwoner en ondernemer.

Tegenvoorstel

Een motie van de VVD om de lastenverzwaringen terug te draaien heeft het niet gehaald. Wel kondigde Van Hilten aan dat de oppositiepartijen met een tegenvoorstel komen om de bezuinigingsopgave waar Almere voorstaat op te lossen, waarbij verhoging van de lasten van inwoners wordt tegengegaan.