Opvang extra vluchtelingen Almere

Afgelopen donderdag heeft in de gemeenteraad het debat plaatsgevonden over een tweetal moties met betrekking tot mogelijke (nood)opvang voor vluchtelingen in Almere.

Net als tijdens het debat in de Tweede Kamer, was ook in de gemeenteraad sprake van een tweedeling. Ondanks dat die tweedeling niet verrassend is, is het jammer dat een dergelijke   discussie snel verzandt in een discussie tussen ”goede” en ”foute’ mensen”. Dit lost het probleem natuurlijk niet op. Het provoceren van de PVV aan de ene kant en de politieke correcte opstelling bij een aantal linkse partijen aan de andere kant.


De VVD heeft gekozen voor de weg van redelijkheid en rationaliteit. De fractie is zich ervan bewust dat ook Almere haar verantwoordelijkheid moet nemen in de opvang van vluchtelingen die dagelijks met duizenden toestromen. Daarnaast moeten we ook onze ogen niet sluiten voor de ongerustheid die dit bij vele Almeerders teweeg brengt.


Almere biedt ruimte aan een AZC waar momenteel plaats is voor 800 vluchtelingen. Afgelopen december heeft het COA een verzoek ingediend om naast het huidige gebouw, nog eens ruimte te creëren voor 600 extra vluchtelingen. Na het peilen van de mening van omwonenden en het positief verlopen van de informatie avond, heeft het college vervolgens ingestemd met de uitbreiding van de huidige locatie. Hierdoor is er in Almere plaats voor de opvang van in totaal 1400 mensen. Opvallend s dat toen de gemeenteraad geïnformeerd werd over het voornemen van het college om akkoord te gaan met deze extra uitbreiding, er geen enkele politieke partij is geweest, die hier afwijzend op heeft gereageerd. Ook de PVV niet!


Tot op heden hebben wij moeten constateren dat de bouw van 600 extra opvangplaatsen nog op zich laat wachten. Wat de VVD betreft gaan we eerst de komst van de 600 extra vluchtelingen netjes en zorgvuldig afhandelen alvorens wij uitspraken doen over nog meer plekken.


De vraag van het COA die nu bij het college ligt is of er op de plek waar nog de 600 permante opvangplaatsen gebouwd moet worden, er tot het moment van de bouw noodopvang mag komen voor 480 vluchtelingen. Het college is voornemens hier positief op te reageren. De VVD heeft geen bezwaar om op deze locatie de toch al toegezegde 600 plaatsen, nu tijdelijk in te vullen met deze 480 vluchtelingen. Dit is conform de afspraken van december.


De VVD heeft afgelopen donderdag tegen de motie gestemd die opriep om nu al onderzoek te doen naar extra plaatsen. Wij vinden deze oproep veel te prematuur; er ligt geen verzoek tot extra (nood)opvang van vluchtelingen van het COA. Daarnaast zijn wij van mening dat Almere momenteel ruimschoots haar steentje bijdraagt aan de vluchtelingenopvang.


De burgemeester heeft toegezegd dat bij een verzoek van het COA over 72-uurs noodopvang, de gemeenteraad direct betrokken wordt. Wij denken dat bij een verzoek tot noodopvang je hooguit kan verwachten dat het college direct omwonenden informeert omdat een uitgebreide inspraakprocedure teveel tijd kost. De toezegging van het college om de raad in het hele proces mee te nemen is nu voldoende.


Wij zullen altijd oog houden voor tijdelijkheid, de te doorlopen procedure en de mening van direct omwonenden. Zonder draagvlak geen tijdelijke opvang.