Motie “Uitbesteden mobiliteit boventallige medewerkers” aangenomen.

Tijdens de begrotingsbehandeling 2016 is ook de VVD motie “Uitbesteden mobiliteit boventallige medewerkers” aangenomen. Sinds het voorjaar is op initiatief van de VVD begonnen met de organisatie Almere Morgen (een gemeentelijke organisatie die zich bezig hield met herplaatsing van boventallig personeel) stop te zetten.Nu blijkt dat na 3 jaar, ondanks de begeleiding door 8 fte binnen Almere Morgen en tegen € 2,6 miljoen aan kosten, slechts 16 van de 27 boventallige medewerkers begeleid zijn naar voornamelijk ander werk binnen de gemeente Almere zelf. Voor de 11 resterende medewerkers moest in deze begroting nog eens € 2,5 miljoen (WW uitkering) worden afgedekt in een reserve.

Door de reorganisatie bij de WABO vergunningverlening en binnen de afdeling beheer en onderhoud worden dit jaar wederom 32 medewerkers boventallig verklaart. Aangezien de in het verleden behaalde resultaten nou niet bepaald optimistisch stemmen naar de toekomst toe, reden voor de VVD nu met een motie het college te verzoeken om de begeleiding van boventallige medewerkers  niet meer intern, maar door een externe professionele organisatie uit te laten voeren. Dat biedt ook voor de betrokken medewerkers meer kansen op een nieuwe baan buiten de gemeentelijke organisatie.

Het college heeft  in de begroting al € 27.000,-- per fte aan begeleidingskosten opgenomen waarbij de uitvoering bij de gemeentelijke afdeling HRM  is gelegd. De VVD staat voor goed werkgeverschap, maar een gedegen kosten/baten analyse ten aanzien van een professionele marktpartij is ondanks een eerder aangenomen VVD motie, nooit gemaakt.