Wellicht heeft u de afgelopen tijd gehoord over de veranderingen in het 'Sociaal Domein'. Dit is een verzamelnaam voor alle sectoren die te maken hebben met de sociale kant van het gemeentelijk beleid. Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk geworden voor de uitvoering van de Participatiewet. De doelstelling van deze wet is om meer mensen aan het werk te krijgen. Een lang gekoesterde wens van de VVD is hiermee in vervulling gegaan: we kijken naar wat iemand wel kan in plaats van naar wat iemand niet kan.
De gemeente is verantwoordelijk voor de herkeuring en de begeleiding naar passend werk en dat is een behoorlijke kluif. Wij denken dat de gemeente goed is in het uitvoeren van de procesbegeleiding en het persoonlijk contact met onze inwoners, maar wij geloven dat private partijen effectiever zijn in het maken van de koppeling tussen mens-en-werk dan dat de gemeente is. Daarnaast blijkt uit ervaringen van ruim 30 andere gemeenten in ons land dat private partijen in staat zijn om contracten met resultaatverplichtingen aan te gaan waarmee zij een veel hoger rendement halen dan de gemeenten zelfstandig zouden kunnen. Logisch toch? Want deze partijen hebben al jarenlange ervaring en uitgebreide netwerken op de arbeidsmarkt.
Onze motie, welke donderdagavond 18 juni jl. in stemming is gebracht, vraagt de gemeente om voor de begrotingsbehandeling van 2016 met een voorstel te komen waarin we het beste uit twee werelden halen. Aan de ene kant de procesbegeleiding van de gemeente en aan de andere kant de koppeling mens-en-werk door private partijen. Dit soort publiek-private samenwerking zorgt ons inziens voor meer kwaliteit in een korter tijdsbestek en dat is een win-win voor alle betrokkenen.
De brede steun uit de Raad stemt ons positief. In het najaar gaan we verder met de concrete invulling van dit dossier voor Almere. Indien u hier vragen over heeft of over door wil praten, dan hoor ik graag van u!