Motie bewapenen JeugdBoa's

Donderdag 18 december jl. heeft de gemeenteraad een door de VVD en PVV ingediende motie ten aanzien van het bewapenen van JeugdBoa's verworpen. De motie riep het college op om het Ministerie van Veiligheid & Justitie te verzoeken dat JeugdBoa's in Almere geweldsmiddelen toegekend krijgen, namelijk wapenstok en/of pepperspray.

JeugdBoa's zijn Buitengewoon Opsporingsambtenaren die zich gespecialiseerd hebben in jeugd. Jeugdigen of jongeren zijn in dit verband personen tot de leeftijd van 25 jaar. De JeugdBoa's brengen overlastgevende jeugdgroepen en locaties (hotspots) in kaart en gaan bijna dagelijks zelf naar deze locaties toe. Daar proberen zij zoveel mogelijk in contact te treden met overlastgevende jongeren, maar ook worden de JeugdBoa's geacht handhavend op te treden op feiten die met name zien op de verstoring van de openbare orde. In de uitoefening van deze handhavende taak kunnen en worden JeugdBoa's met geweld geconfronteerd. Overlastgevende jeugdgroepen worden steeds gevaarlijker en het respect voor het bevoegd gezag neemt af. Dit heb ik zelf kunnen ervaren toen ik met de JeugdBoa's een dienst meedraaide. Om te zorgen dat JeugdBoa's in dergelijke situaties beter geƫquipeerd zijn om zichzelf te beschermen, hebben wij deze motie ingediend.

 

De Circulaire Buitengewoon Opsporingsambtenaar geeft expliciet de mogelijkheid om geweldsmiddelen toe te kennen aan Boa's. Sterker nog, in veel andere gemeenten zijn (Jeugd)Boa's uitgerust met een wapenstok en/of pepperspray. De aard van de motie is derhalve niet buitenproportioneel of bijzonder te noemen. Ook doorbreekt het toekennen van geweldsmiddelen aan Boa's het geweldsmonopolie van de overheid niet. De wetgever heeft met de Circulaire Buitengewoon Opsporingsambtenaar juist uitdrukkelijk beoogd om bepaalde politiebevoegdheden en geweldsmiddelen toe te kennen aan een Boa.

 

Uitgangspunt is dat de VVD in beginsel samenwerking met geen enkele andere partij uitsluit. Ten aanzien van de JeugdBoa's in Almere delen de VVD en de PVV dezelfde visie. Juist in de situatie dat op een onderwerp partijen dezelfde mening of visie hebben, is het wenselijk dat er samengewerkt wordt. De algemene politieke opvatting van een andere politieke partij doet daar niet aan af, aangezien de samenwerking - zoals in dit geval - gericht is op het bereiken en verwezenlijken van een gemeenschappelijk doel of visie.

 

De Boa's en meer in het bijzonder de JeugdBoa's worden de ogen en oren van de stad genoemd. Voor de VVD is veiligheid een belangrijk thema. JeugdBoa's vervullen een cruciale rol om die veiligheid daadwerkelijk te waarborgen. Zonder geweldsmiddelen kan echter wat ons betreft de veiligheid van de JeugdBoa's zelf niet gewaarborgd worden. Ondanks het feit dat de motie helaas geen meerderheid heeft gehaald, zullen wij ons blijven inzetten voor een veilig Almere.