Zorgwekkende berichten over de politie in Almere

Recent verschenen twee zorgwekkende berichten in de media over de politie in Almere.

 

Ten eerste is er een conflict tussen de Nationale Politie en de rechtbank Midden-Nederland. De Nationale Politie heeft besloten geen structurele capaciteit meer vrij te maken voor de parketpolitie voor de rechtbank Almere. De rechtbank Midden-Nederland heeft daarom besloten vanaf september geen zittingen op het gebied van strafrecht en familierecht meer te houden in de rechtbank Almere.

 

De VVD vindt de ontstane situatie zeer ongewenst, aangezien de veiligheid in de rechtszaal gewaarborgd moet worden. Om die veiligheid te waarborgen is de parketpolitie noodzakelijk, zeker in zaken waar de emoties hoog kunnen oplopen zoals in familierechtzaken of strafzaken waar gevaarlijke personen voor de rechter dienen te verschijnen. Burgemeester Jorritsma heeft inmiddels terecht aangedrongen op het zoeken van een snelle en adequate oplossing bij de Minister van Veiligheid & Justitie. Begin september zal een overleg tussen de verschillende betrokkenen en instanties worden gevoerd.

 

Tevens verscheen in de media een bericht dat in de politiebureaus in Almere, met name bureau Baljuwstraat, geen alarmknop aanwezig zou zijn in de advocatenkamers.

 

In contacten tussen een aangehouden verdachte en de advocaat kunnen onwenselijke situaties ontstaan, soms zelfs met (dreiging van) fysiek geweld. Een advocaat moet in zo’n geval kunnen rekenen op directe interventie van de arrestantenverzorging of politieambtenaren. Snelheid van handelen is daarbij essentieel. Dat een adequaat alarmeringssysteem in advocatenkamers op politiebureaus in Almere schijnbaar ontbreekt, baart de VVD zorgen.  Advocaten moeten immers in een veilige omgeving kunnen werken. Een woordvoerder van de politie heeft inmiddels laten weten dat naar een oplossing voor dit probleem wordt gezocht.

 

De VVD zal de ontwikkelingen rondom beide dossiers nauwlettend in de gaten houden. In beide gevallen gaat het in de kern om het functioneren van de rechtstaat. Het is voor de VVD onacceptabel dat het functioneren van de rechtstaat wordt belemmerd, ongeacht de oorzaak of reden daarvan.