Het is ons gelukt: weg met de precariobelasting

De motie waarin de VVD pleit voor het afschaffen van vergunningen en precario voor (horeca) terrassen, reclameborden, uitstallingen en speeltoestellen is donderdag 3 juli met 29 tegen 7 stemmen aangenomen.

Minder regels en lagere lasten blijkt toch elke keer weer een hele opgave om te realiseren. Na eerst geruime tijd gewacht te hebben totdat de gemeente, in samenspraak met ondernemers, vernieuwde (lees ruimere) regelgeving hierover had opgesteld, moest er uiteraard ook een financiële dekking worden gevonden. Echter een structurele dekking vinden voor de opbrengsten van precario terwijl het uitermate moeilijk is om te achterhalen wat de kosten van handhaven nu precies zijn, is geen sinecure. Tegenover de opbrengsten van € 80.000 staan € 20.000 direct toerekenbare kosten. Van de overgebleven € 60.000 aan opbrengsten gaan de handhavingskosten nog af. Die zijn niet hoog zegt de gemeente want de handhavers handhaven natuurlijk ook op andere zaken. Die zijn behoorlijk zeggen de winkeliers, want we krijgen wel héél erg veel aandacht van de handhavers. De waarheid zal zoals gewoonlijk ergens in het midden liggen. De opbrengst was echter nihil.

Na enig lobbywerk, bleken gelukkig meerdere partijen bereid om de motie mede te ondertekenen of te steunen. Dit betekent voor de ondernemers niet alleen een financiële- maar zeker ook een administratieve lastenverlichting. En dat is geheel in lijn met ons verkiezingsprogramma!