Aso-wet VVD geeft handvatten voor aanpak overlast Almere

De VVD in Almere is blij met het initiatiefwetsvoorstel van VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff dat burgemeesters meer bevoegdheden geeft om overlastgevers aan te pakken.

Lijsttrekker Miranda Joziasse: “In Almere kiezen wij de kant van slachtoffers, niet van daders. Met deze wet krijgt de burgemeester meer mogelijkheden om in te grijpen als het woongenot of de veiligheid van onze inwoners door overlast wordt geraakt.”

Woonoverlast is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Het heeft grote gevolgen voor het woongenot en de gevoelens van veiligheid van de slachtoffers. Overlast kan effecten hebben op de psychische gesteldheid van omwonenden, die zich soms zelfs gedwongen zien om te verhuizen. De overheid moet in dergelijke gevallen aan de kant van de slachtoffers van overlast staan, niet aan de kant van de veroorzakers ervan.

Joziasse: “Op dit moment kunnen we overlastgevers een waarschuwing geven of uit huis plaatsen. Waarschuwen heeft vaak geen effect. Tot uithuisplaatsing wordt vaak pas overgegaan als de slachtoffers al verhuisd zijn, dan is het al te laat. Bovendien verplaatst het probleem zich op deze manier alleen maar. De overheid moet gericht optreden en maatwerk leveren, zodat overlast in een vroeg stadium kan worden aangepakt.”

Met de initiatiefwet van Dijkhoff krijgt de burgemeester de mogelijkheid om overlastgevers specifieke gedragsaanwijzingen te geven. Zo kan worden opgelegd dat de overlastgever slechts een beperkt aantal bezoekers per dag mag ontvangen, na een bepaalde tijd helemaal geen bezoekers meer mag ontvangen, zijn hond moet muilkorven of anderszins voorkomen dat de hond overlast veroorzaakt, de portiek leefbaar moet houden, geen luide muziek mag draaien, enzovoorts.

“Ik ben blij dat Dijkhoff de signalen van de VVD Almere heeft aangegrepen om de problemen met overlastgevers aan te pakken. VVD landelijk en lokaal staan voor hetzelfde uitgangspunt: wij zijn er voor de inwoners van Almere en voor de slachtoffers van overlastgevers, niet voor de daders.”, aldus Joziasse.