Bestemmingsplan Hout-Noord na VVD amendement aangenomen.

"Kaders toekomstige nota Tijdelijke Windenergie door de VVD al gesteld". 

Nadat het college in augustus 2013 het Regioplan Windenergie en Beleidsvisie Tijdelijke Windenergie Almere naar aanleiding van een in te dienen motie van de VVD terug heeft genomen voor nadere uitwerking, is het niet stil gebleven op windmolengebied. Kwam het college met het bestemmingsplan Noorderplassen Oost en West nog tegemoet aan de VVD wens dat alleen zeer kleinschalige windenergie bij woningen is toegestaan, in het voorgestelde bestemmingsplan Hout-Noord doemde op de bedrijventerreinen windmolens op met een as-hoogte van 15 meter. En dat nog wel vergunningsvrij en direct gelegen naast toekomstige woonwijken. Omdat ‘size does matter’ bij windmolens wel degelijk opgaat, reden genoeg voor de VVD om een amendement in te dienen om nu ook het formaat van windmolens op bedrijventerreinen aan banden te leggen. Net zoals bij de woningen aan de Noorderplassen, waren de volgende punten van belang;
De windinstallaties mogen op het hoofdgebouw of aan de gevel van het hoofdgebouw worden gebouwd, de maximum bouwhoogte voor hoofdgebouwen mag met maximaal 3 meter worden overschreden en de rotordiameter van de windinstallaties mag maximaal 2 meter bedragen. Gesteund door een ruime meerderheid van de raad, is afgelopen donderdag het amendement van de VVD aangenomen. Die dus net zoals bij woningen,  alleen zeer kleinschalige windenergie op bedrijfsniveau toestaat en dat alleen na vergunningverlening.
De VVD wil duurzaamheid stimuleren, maar aan inwoners de vrije keuze laten om daar inhoud aan te geven. Voor energieopwekking door middel van windenergie op woning of bedrijfsniveau, vinden wij het wel belangrijk dat buren er geen hinder van mogen ondervinden.
Het Regioplan Windenergie en Beleidsvisie Tijdelijke Windenergie Almere  komt nog terug naar de raad. Maar wat de VVD betreft zijn met beide bestemmingsplannen de kaders nu duidelijk aangegeven. Alleen kleinschalig dus, zowel in woonwijken als op bedrijvenlocaties.