Hennepgeurkaarten

Actieprogramma Veiligheid

Op donderdag 6 februari stond het Actieprogramma Veiligheid op de agenda van de gemeenteraad. In dit actieprogramma zijn 15 speerpunten opgenomen, waarvan er 10 zijn gerealiseerd. Dit zijn; het terugdringen van vandalisme, bedrijfsinbraken, huiselijk geweld, uitgaansgeweld, overvallen en jeugdoverlast. De VVD is verheugd om te constateren dat het aantal straatovervallen is gehalveerd ten opzichte van 2009 en dat het percentage straatroven en jeugdcriminaliteit daalt.

 

Woninginbraken

De woninginbraken, of pogingen daartoe zijn helaas fors toegenomen. Uiteraard wordt daar door de politie flink op ingezet. Zo zijn er twee woninginbraakteams geformeerd. Wat de VVD zorgen blijft baren is de illegale hennepteelt. Afgezien van het feit dat het strafbaar is, levert dit bijna altijd situaties op die direct gevaar voor de bewoners en hun omgeving betekenen. Zo heb ik zelf tijdens een bezoek met het hennepteam een hennepplantage direct naast een babykamer gezien. Levensgevaarlijk ivm de brandveiligheid! Ook levensgevaarlijk voor de buren overigens. Feit is dat 30% van de binnenbranden wordt veroorzaakt door hennepteelt.

 

Hennepgeurkaarten

Henneptelers gebruiken woningen, schuurtjes, garages en kelders. Dat maakt het lastig om een kwekerij te herkennen. De geur van hennep is wél een concrete indicatie.

Nu bestaat er een Hennepgeurkaart. Dit is een soort kraskaart waarop  mensen de geur van hennep kunnen herkennen (zonder THC). 
Bewoners worden met deze kaart alert gemaakt op de geur van hennepteelt. Bovendien draagt dit bij tot het bewust worden van de gevaren hiervan. Daarnaast worden bewoners aangespoord om actie te ondernemen tegen illegale hennepteelt. Zij kunnen bijvoorbeeld bellen met Meld Misdaad Anoniem. Veel kwekerijen worden nl opgerold doordat bewoners klagen over een vreemde geur.

Drie jaar geleden is er in Den-Haag en Rotterdam een proef gestart met deze hennepgeurkaarten. Onlangs is hierover een rapport verschenen. Daar staat o.a. in dat er 12% meer illegale hennepkwekerijen waren opgerold, de verloedering in de wijken (waar veel geteeld werd), is afgenomen en mensen voelen zich veiliger.

De aanpak tegen illegale hennepteelt verdient de hoogste prioriteit en daar maakt de VVD zich sterk voor.