Straatroven van mobile telefoons terugdringen

Donderdag 13 november ben ik in debat gegaan met de PVV over ons voorstel “Hier waak ik”. De VVD wil het aantal straatroven van mobile telefoons terugdringen.

De VVD vindt veiligheid dé kerntaak van de overheid. Dat de VVD veiligheid belangrijk vindt, blijkt uit het feit dat we tijdens de coalitieonderhandelingen jaarlijks veel extra geld hebben vrijgemaakt voor veiligheid. In de afgelopen periode meer dan 4 miljoen euro. Daarnaast heeft de VVD de afgelopen jaren concrete voorstellen gedaan om Almere veiliger te maken.

Straatroof heeft een enorme impact. Met ons voorstel kan het eenvoudig en doeltreffend worden aangepakt en dat voor 15.000 euro!

“Hier waak ik” werkt als volgt: Een team van jonge mensen, die gespecialiseerd is in jongerencommunicatie gaat alle middelbare scholen langs. Samen met de leerlingen bezoeken zij de site “Hier Waak ik”. Vervolgens wordt een volgapp gedownload én en worden de gegevens van de telefoon geregistreerd. Vooral het IMEI nummer is van belang.

Als je slachtoffer wordt van diefstal van je mobile, kan de politie met speciale software en het persoonlijke IMEI nummer de gestolen telefoon volgen. Naast het opsporen van de gestolen telefoon kan de politie ook aan de hand van het IMEI nummer een sms bom sturen met de tekst: “Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie”. De telefoon wordt hierdoor onbruikbaar en niemand zal de telefoon van de dader willen kopen. De telefoon wordt dus letterlijk waardeloos.

Onderzoek wijst uit dat minder dan 15% van de jongeren een volgapp op hun mobieltje hebben. Een nog kleiner percentage weet hun IMEI nummer. Het VVD voorstel is dus hard nodig.

Campagne:

Een onderdeel van ons voorstel is om wereldkundig te maken dat alle jongeren in Almere zo’n app hebben. Posters komen op scholen en in abri’s te hangen. Ook wordt de sociale media ingezet. Hierdoor komt de boodschap: “Steel je een mobiel in Almere, dan weet de politie je te vinden” duidelijk voor het voetlicht.

Onbegrijpelijk dat in de gemeenteraad geen enkele partij het voorstel van de VVD ondersteunt! Scholen, leerlingen, politie en het ministerie van Veiligheid & Justitie zijn enthousiast en vinden dat ons voorstel ook werkelijk kan bijdragen aan vermindering van het aantal straatroven.

Als het voorstel van de VVD was aangenomen dan zou dit de kans dat onze jongeren slachtoffer worden van straatroof, aanmerkelijk verkleinen. De VVD blijft zich inzetten voor een veiliger Almere.