Een avonddienst met de Jeugdboa's

Voor de VVD heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Daarom is in het coalitieakkoord afgesproken om jaarlijks extra te investeren in veiligheid.

Overlast door jongeren staat in de top 3 van grootste ergernissen. Begrijpelijk; het heeft een negatief effect op je woongenot en op het gevoel van veiligheid. Jongeren die overlast veroorzaken moeten hier direct op worden aangesproken. Dit is een van de taken van jeugdboa’s. Sinds een paar maanden zijn negen jeugdboa’s gestart in Almere. Vanaf het eind van de middag tot in de nachtelijke uren werken zij in tweetallen verspreid over de stad. Op donderdag 12 september mocht ik een avonddienst meelopen.  De dienst begon met een briefing over de groepen die zij in kaart hadden gebracht. Bijvoorbeeld wie de potentiele probleemgevallen waren, wie de meelopers en wie goed aanspreekbaar. Daarna sprongen wij op de fiets. De boa’s op hun stoere mountainbike en ik op mijn fiets met roze zijtassen.

De eerste stop was bij de JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) in Almere Buiten. Er stond een groepje jongeren die wat aan het chillen en blowen waren. De jeugdboa’s begonnen een gesprek over hoeveel ze gebruikten en hoe lang al. Ik schrok van het antwoord van een 17 jarige jongen. Het was namelijk best veel. Een van de boa’s reageerde met: “Oh, je hebt last van je maag, dat komt van die drugs, je eet zeker ook niet goed? Het is verstandiger als je wat gaat minderen. Zal ik vragen of de jongerenwerker even langskomt?”. Alles verliep in een ontspannen sfeer. De jeugdboa’s mogen een bon schrijven, maar doen dat pas als het niet anders kan. Goed contact met de jongeren is hun eerste prioriteit. Ook bij de andere hotspots bij Doemere, Cruyffcourt en de Stripheldenbuurt verliep het contact in een gemoedelijke sfeer. “Gisteren was het wel anders, toen moesten wij iemand aanhouden die in zijn dronken toestand amok maakte en zeer agressief was. Collega’s in Haven moesten een man in bedwang houden tijdens de markt, terwijl er tientallen omstanders erbij stonden te kijken. Je weet nooit of zo iemand een mes bij zich heeft en wij hebben niks. Dan helpt een bonnenboekje ook niet”. Nu gebruiken ze soms hun fiets om de persoon in kwestie tot bedaren te dwingen. Het zal voor de veiligheid van de jeugdboa’s en van de persoon die wordt aangehouden beter zijn als zij over handboeien beschikken. Het gebruik van handboeien is overigens toegestaan. Boa’s hebben deze bevoegdheid en zijn hier ook voor getraind. In Amersfoort bijvoorbeeld behoren handboeien al tot de standaard uitrusting van de jeugdboa’s. Op de eerstvolgende politieke markt staat het actieprogramma veiligheid op de agenda. Een prima gelegenheid voor mij om dit bij de burgemeester aan te kaarten.