Integraal Kindcentrum de Laren

In 2010 is de Raad akkoord gegaan met de realisatie van een nieuw voorzieningencentrum in de Laren bestaande uit een basisschool (Brede school incl. opvangvoorzieningen), gymlokaal, buurtfunctie, gezondheidszorgvoorzieningen en een nieuwe grotere supermarkt. Kosten: 4 miljoen. Het college heeft de Raad afgelopen donderdag gevraagd om in te stemmen met een aanpassing van dit oorspronkelijke plan om zodoende te voldoen aan de ambitie om een Integraal Kindcentrum (IKC) te realiseren. Hier zit wat de VVD-fractie betreft ook al meteen een knelpunt; deze ambitie is niet van de Raad en heeft nauwelijks politiek draagvlak. Overigens hebben wij tijdens de bespreking benadrukt dat wij wel overtuigd zijn van de noodzaak van een doorgaande leer- cq ontwikkelingslijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Echter wat ons betreft kan een Brede School hier ook in voorzien. Brede Scholen in Almere worden gevisiteerd en gecontroleerd en beschikken vaak al over een kwaliteitscertificaat. Een IKC onder één leiding kent wat ons betreft ook risico’s die wij graag nader besproken willen hebben alvorens vervolgstappen te zetten.

In het geval van IKC de Laren stelt het college voor dat zij de huisvesting voor de 0 – 4 jarigen financiert en zij een gemeentelijke garantie afgeeft voor de exploitatie van de buurtfunctie. Er wordt een “deal” met de Almeerse Scholengroep (ASG) voorgesteld waarin deze zich bereid verklaart om het IKC risicodragend te exploiteren. ASG gaat op zoek naar een marktpartij die de kinderopvang van 0 – 4 jarigen op zich wil nemen. De ASG zal vervolgens de leiding voor het gehele IKC op zich nemen.

Wij hebben opgemerkt dat het ons inziens prematuur is om ons nu al voor 10 jaar aan een partij (ASG) te committeren aangezien de Raad nog steeds niet overtuigd is van het nut van een IKC.  Overigens is steeds gesproken over een pilot. Echter wat nu uit de beantwoording van het college blijkt is dat het hier helemaal geen pilot betreft in de zin van een proef met tussen- en eindevaluatie. Er wordt de Raad nu gevraagd om groen licht te geven. Onze vraag wat nu het voordeel van een IKC is ten opzichte van het oorspronkelijke plan van de Brede School wordt dus niet middels de uitkomsten van een pilot beantwoord. Zolang we hier nog geen duidelijk beeld over hebben loopt het college wat de VVD-fractie betreft op de zaken vooruit.

Kortom, de VVD-fractie wil meer objectieve informatie over de voordelen van een IKC ten opzichte van een Brede School mede ingegeven door het feit dat wij huiverig zijn voor grootschalige onderwijs/kinderopvang-instellingen onder één leiding. Wordt vervolgd.