Opschaling provincies, een positieve insteek!

Afgelopen donderdag is op de politieke markt op initiatief van de PvdA  gesproken over het voornemen van de regering om de provincies Noord Holland, Utrecht en Flevoland te laten opgaan in één landsdeel. De VVD heeft over dit onderwerp enkele maanden geleden schriftelijke vragen gesteld aan het college. Aanleiding was de brief van de minister van BZK waarin aangegeven werd gestart te zijn met het proces van samenvoeging van de drie provincies. We hebben de afgelopen maanden veelvuldig in de lokale media kennis kunnen nemen van het verloop van de gesprekken.

Het doel van het agendavoorstel van de PvdA was om te inventariseren of er onder de fracties in de gemeenteraad een breed gedragen opvatting bleek te zijn over de opschaling van de drie provincies. De basis voor de bespreking vormde tevens  de door het college opgestelde raadsbrief waarin zij een analyse geeft van de voor- en nadelen van een eventuele fusie en de vereisten voor Almere bij een eventueel te vormen midden bestuur.

De meningen van de verschillende fracties bleek, zoals te verwachten, nogal uiteen te liggen. Zelfs binnen de eigen PvdA fractie is er sprake van verschillende standpunten. De VVD fractie kiest in de discussie over de samenvoeging voor een positieve insteek. Wij denken dat door een bestuurlijke herindeling, waarbij provincies samengevoegd worden tot landsdelen,  er  meer slagkracht zal zijn om de bovenprovinciale uitdagingen waar we voor staan aan te pakken.

Tegelijkertijd moeten wij ook constateren dat een totaalvisie achter de voorstellen van het rijk tot op heden nog ontbreekt. De discussie wordt nog volop gevoerd. Want volgens de VVD Almere zou het vormen van alleen dit landsdeel niet het eindpunt moeten betekenen. Ook moet in de discussie nog uitgekristalliseerd worden welke taken en bevoegdheden bij een landsdeel horen. Waar gaat zo’n landsdeel over en waar de gemeenten? Zolang dit niet duidelijk is zal alleen het samenvoegen van deze drie provincies om het samenvoegen, geen toegevoegde waarde hebben of zelfs tegen ons kunnen werken. Wij denken echter wel dat de samenvoeging van de drie provincies een opmaat kan zijn van bestuurlijke vernieuwing in Nederland. Daarom wijzen wij de vorming van dit landsdeel niet af maar kiezen voor een positieve benadering.

Door de slagkracht in de regio te vergroten ziet de VVD fractie kansen voor Almere  Wij zien ook dat de Randstad provincies achter lopen bij de regio’s in Europa. Juist in deze tijden is die aansluiting zo belangrijk. Hier zal immers een grote vraag liggen met betrekking tot toekomstige groei van de economie en daarmee de woningvoorraad van Nederland. Door samenvoeging ontstaan voor Almere meer kansen, niet alleen richting Amsterdam maar richting Utrecht. De huidige grenzen van de provincies werken momenteel op veel gebieden tegen ons omdat er minder gezamenlijk belang is.  Dat kan met de vorming van een landsdeel  veranderen.

Tijdens de behandeling van dit onderwerp afgelopen donderdag kwam ook de vraag ter sprake of er partijen waren die nog een toevoeging hadden op de analyse van het college, welke dient als inzet voor de gesprekken met de minister. Als deze ontwikkeling wordt voortgezet vindt de VVD fractie het van evident belang dat onder meer de afspraken over de groei en ontsluiting van de stad worden gehandhaafd. Net als de huidige afspraken op terreinen als de economie en het InvesteringsFonds Almere. Wij onderschrijven daarom ook de belangen die het college noemt in haar analyse. De link naar deze analyse kunt u hier vinden:http://almere.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=showdoc/id=5581....

Uiteraard zijn wij ons er van bewust dan het vormen van een midden bestuur primair een taak is van provincie en rijk. Wij zullen met veel belangstelling de verdere ontwikkelingen op dit onderwerp volgen. Tijdens de Algemene Leden Vergadering op 26 mei a.s. zal er verder gesproken worden over de opschaling. Wij zijn dan ook benieuwd naar uw ideeën voor Almere.