Rondetafelgesprek Woonbedrijf Almere

Afgelopen week heeft de PvdA een Rondetafekgesprek georganiseerd over het Woonbedrijf Almere. De week ervoor hebben wij een rapport uitgereikt gekregen, dat de PvdA had opgesteld om het onderwerp nader toe te lichten. Wat echter ontbrak in het rapport van de PvdA was de stelling welk probleem we nu willen oplossen. Ze stellen een oplossing voor, maar voor welk probleem?

Het is evident dat er grote problemen zijn opo de woningmarkt (van ons land, en daarmee ook in Almere). Maar je zou toch wel moeten starten met het bepalen wélk probleem je wilt oplossen, als je voor zo'n rigoureuze oplossing kiest om een eigen woningbedrijf op te starten.

De PvdA stelt dat er te weinig woningen worden gebouwd, en dan in het bijzonder te weinig betaalbare woningen. Als VVD brengen wij hierin al jaren een duidelijk tegengeluid. De voorraad sociale huurwoningen is groter dan de zogenaamde "doelgroep van beleid". Met andere woorden, er zijn wel voldoende sociale huurwoningen, maar veel mensen wonen ten onrechte in een sociale huurwoning, de zogenaamde scheefwoners. We moeten daarom de doorstroming bevorderen.

Is het probleem niet dat er te weinig huurwoningen zijn in de vrije sector? De laatste tijd worden er meer woningen met een huur boven de 650 euro gebouwd, dus dat is een positieve ontwikkeling.

De VVD ziet grote voordelen in het verkopen van bestaande sociale huurwoningen, omdat het diversiteit brengt in de wijk.

Wij zien ook dat corporaties buiten hun directe taken, zich veel te veel bezighouden met neven-activiteiten, zoals commercieel vastgoed. Het is goed om hier paal en perk aan te stellen. Ook de andere taken van de woningcorporaties, de meer sociale taken, zouden eens kritisch kunnen worden bekeken. Een woningcorporatie blijkt gemiddeld 90 euro per woning te besteden aan taken als sociale cohesie en zorg. Maar wat is het rendement van deze investering?

Kortom, het is een breed probleem, waar niet voor niets op alle niveau's over wordt nagedacht. Zeker interessant om samen over te discussieren, met de politieke partijen, de woningcorporaties, een makelaar, een bouwer en een aantal wetenschappers.

Ondanks de breedte van het probleem wordt er door de PvdA maar in één oplossingsrichting gezocht. We geven de gemeente er gewoon een extra taak bij: we richten een eigen woningbedrijf op.

Men shopt selectief uit een landelijk, wetenschappelijk rapport over het fenomeen de regie-corporatie.

Natuurlijk zullen de corporaties een stuk goedkoper kunnen gaan werken, laten we daar dan werk van maken.

In plaats daarvan komt de PvdA met voorbeelden van hoe je betaalbare huurwoningen in Almere bouwt. Los van het feit dat men zelf al zegt dat de cijfers nog moeten worden nagerekend, ben ik bang dat deze woningen een kwaliteit zullen laten zien, waarmee je de Vogelaar-wijken van de toekomst creëert.

Bovendien is het fenomeen van de regie-corporatie nog helemaal niet uitgewerkt, en zegt men zelf dat er nog heel veel moet worden uitgezocht.

Zowel de PvdA als de VVD zitten nu in de regering. Laten we die contacten dan eens aanwenden. Minister Blok is bezig met een veelomvattend plan, waar vele mensen heel hard aan werken.

Reden voor mij om mij eerst eens nader te verdiepen in het fenomeen van de regie-corporatie.

De PvdA heeft al aangegeven naar aanleiding van het rondetafelgesprek dit thema om te zetten in een agendavoorstel. Wordt vervolgd dus.

Ik ben heel benieuwd waar ze precies mee komen. De VVD is voorstander van efficienter werken, en dit kan ook zeker gelden voor een woningcorporatie. Outsourcen van taken buiten de kerntaken zou een prima middel kunnen zijn. Het oprichten van een eigen woningbedrijf zal echter niet snel op de steun van de VVD kunnen rekenen.