De Laren

Donderdag 28 februari heeft de raad ingestemd met het realisatieplan De Laren. Hiermee kwam aan een lang en intensief traject een einde. In 2008 hebben het college, de bewoners en de raad 10 uitgangspunten geformuleerd hoe de nieuwe wijk er uit zou moeten zien.

Verloedering

Aanleiding is het gevaar van verloedering dat op de loer ligt. Voorzieningen uit Haven verdwijnen, een flink aantal winkels heeft de afgelopen tijd haar deuren gesloten en het percentage sociale huurwoningen (47%) is erg hoog.

Mensen uit Haven willen graag een wooncarriere in Haven zelf maken, maar kunnen dat niet, omdat domweg het aanbod er niet is. Er is een gebrek aan starterswoningen, seniorenwoningen en er zijn geen doorstroommogelijkheden. Er moest dus wat gebeuren. Toen is het plan voor De Laren ontstaan.

Participatie

Na het vaststellen van de 10 uitgangspunten is door de gemeente een participatietraject opgestart. Om dit onder de aandacht van de buurt te brengen werden er huis aan huis enquetes verspreid. Iedereen kon zich aanmelden om mee te denken en om mee te beslissen. Het  Havenpanel dat werd gevormd mocht zelf een stedenbouwkundig bureau uitkiezen die hen in het traject begeleidde. Toch is het participatietraject niet naar ieders tevredenheid verlopen. Het managen van verwachtingen blijkt in de praktijk lastig te zijn. De VVD zal binnenkort dan ook een agendaverzoek indienen om met de raad en het college over participatieprojecten in de toekomst te praten.

Amendement

De VVD vindt de inbreng van bewoners erg belangrijk. Daarom heeft de fractie ook veel tijd uitgetrokken om met omwonenden van gedachte te wisselen over de impact van de veranderingen in hun woonomgeving. Deze bezoeken leidde tot het indienen van een aantal amendementen. Zo is o.a. ons amendement om minder woningen te bouwen in het Krachtveld aangenomen.

Het bijzondere van dit proces is dat alle partijen hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Ongeacht oppositie of coalitie is er intensief samen gewerkt om het collegevoorstel nog beter te maken. En dat is op donderdag 28 februari gelukt.