Cameratoezicht

Donderdag 15 november werd de VVD uitgedaagd in een debat over cameratoezicht. Uitgerekend de PVV was de uitdager. In hun verkiezingsprogramma staat duidelijk dat zij meer cameratoezicht willen, maar plaatsen daar nu toch hun kanttekeningen bij. De VVD is voor cameratoezicht omdat de werking hiervan meerdere malen is aangetoond.

De mensen uit de praktijk zoals de politieman op straat en de officier van justitie zullen dit beamen. Jaarlijks worden er, dankzij camerabeelden, 175 daders opgepakt; dat is er om de dag een!

Cameratoezicht maakt Almere veiliger en bevordert het veiligheidsgevoel.

Uit de Voortgangsrapportage Veiligheid blijkt dat Almere steeds veiliger wordt. Dit is uiteraard niet alleen toe te schrijven aan cameratoezicht.  

Met name de inzet van politie, toezichthouders en jongerenwerkers in combinatie met cameratoezicht zorgen voor een succesvolle totaal aanpak van de criminaliteit.

De VVD juicht deze integrale manier van werken toe. Het nadeel hiervan is wel dat het moeilijk is om precies vast te stellen welke interventie tot welk resultaat geleid heeft. Een vaststaand feit is echter dat het totale pakket werkt. Overigens is wel vast te stellen dat sinds de komst van cameratoezicht het aantal leefbaarheidsincidenten (overlast) in 3 jaar tijd met 17% is afgenomen (2007-2010). Ook het aantal misdrijven is met 24% gedaald en het aantal geweldsmisdrijven in het uitgaansgebied is met 10% verminderd. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Wat niet te meten is, maar wel net zo belangrijk,  is het aantal incidenten dat door cameratoezicht wordt voorkomen.  Indien de observant  iets verdachts ziet waarschuwt hij de politie of de toezichthouders.  Deze nemen vervolgens polshoogte en zorgen  dat een situatie niet escaleert. Cameratoezicht werkt dus ook preventief.

Almere is niet de enige gemeente met cameratoezicht. Andere steden zoals Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Ede, Delft, Groningen, Heerlen en Rotterdam zijn ons voorgegaan. De resultaten wijzen allemaal in dezelfde richting: cameratoezicht werkt!!!