NEO-Onderwijs

Donderdag  8 november jl., stond het NEO-onderwijs op de agenda van de Politieke Markt. Dit is onderwijs voor hoogbegaafde kinderen zoals dit nu door de Almeerse Scholen Groep voor 153 Almeerse kinderen op de basisschool wordt verzorgd.

Deze kinderen krijgen vaak problemen in het reguliere onderwijs omdat zij te weinig uitgedaagd worden. Hierdoor kunnen zij ernstige gedragsproblemen ontwikkelen en zelfs depressief worden.

Volgens de VVD fractie ligt de financiële verantwoordelijkheid bij het Rijk die hiervoor budgetten aan schoolbesturen ter beschikking stelt. Dit valt onder het zogenoemde Passend Onderwijs.  Het blijkt echter in de praktijk dat het momenteel toch niet goed geregeld is en moet er naar alternatieve financieringsvormen uitgeweken worden.

Tijdens de Politieke Markt waren veel betrokken ouders van deze kinderen aanwezig en zij gaven aan dat zij de eigen bijdrage van ongeveer 1100 euro per kind per jaar graag willen betalen. Ook de Almeerse Scholen Groep wil haar steentje bijdragen.

De VVD fractie hecht zeer aan het onderwijs voor hoogbegaafden en is van mening dat niet alleen kinderen die passend onderwijs nodig hebben vanwege bijvoorbeeld een taalachterstand hier recht op hebben, maar ook kinderen die door hun hoogbegaafdheid extra zorg behoeven.

De VVD fractie pleit daarom voor een eenmalige bijdrage vanuit de Impulsgelden voor Onderwijs. Hierdoor hebben ouders, Almeerse Scholen Groep en de gemeente de tijd om een structurele oplossing te zoeken en kan ondertussen het ingezette succesvolle beleid voor deze kinderen het komend schooljaar doorgang vinden.

De reactie van het college was echter minder positief. Zij stelt “dat de verantwoordelijkheid voor de inhoud van het onderwijs niet ligt bij de gemeente, maar bij de schoolbesturen zelf”. Ook geeft ze aan “dat de schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn voor goed onderwijs aan alle kinderen ook die met speciale behoeften”.

De VVD fractie is het hier in principe mee eens, ware het niet dat de Impulsgelden de afgelopen jaren al besteed zijn aan de verbetering van de algehele kwaliteit van ditzelfde onderwijs. Naast deze kwaliteitsslag worden de Impulsgelden ook ingezet om de schoolbesturen financieel te ondersteunen om de kwaliteit van hun onderwijzend personeel te verbeteren. Kortom; laten we deze kinderen niet de kans ontnemen op goed en “passend” onderwijs en hard aan het werk gaan om vanuit Den Haag de toezegging voor een structurele oplossing te krijgen.