Europa en Almere (door wethouder Ben scholten)

Het begin van de vorige week stond in het teken van Europa en de Metropool Regio. Maandag en dinsdag was ik op bezoek in Brussel met veel collega’s uit de Metropool Regio Amsterdam.  Dat waren interessante dagen. Beide dagen waren volgepland met bezoeken aan allerlei instanties die voor Nederland hun best doen binnen het ingewikkelde samenspel van Europa. Daarbij moet je denken aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Provincies, VNO-NCW en MKB Nederland en de grote steden, zoals Amsterdam, maar ook onze eigen provincie Flevoland. Daarnaast hebben we uitleg gekregen van de Permanente Vertegenwoordiging hoe men onderhandelt over nieuwe programma’s om daar de Nederlandse inbreng zo goed mogelijk te waarborgen. Naast de informatie over de Europese instituties waren ook de onderlinge contacten tussen bestuurders van belang. Het was nu mogelijk wat langer door te praten en daardoor beter kennis te maken met burgermeesters en wethouders van buurgemeenten.

Door de Brusselse tweedaagse was woensdag opeens de interne vergaderdag dus die was ook om voordat je er erg in had.

Toevallig stonden ook donderdag en vrijdag in het teken van de regio. Met bijeenkomsten in Amsterdam waar de samenwerking in de Metropool Regio aan de orde komt. Dit gaat in mijn geval dan voornamelijk over de economische samenwerking en hoe zorgen we ervoor dat onze regio een uitstekend internationaal vestigingsklimaat behoudt. Alleen op die manier kunnen we concurreren met de andere metropolen binnen Europa. Verder gaat het hier ook over de programmering van bedrijventerreinen en kantoorlocaties. Wat hebben we hiervan nodig in de toekomst en hoe zorgen we ervoor dat de leegstand zoveel mogelijk tegengegaan dan wel voorkomen wordt.

Wat er in de politieke arena gebeurde op economisch gebied heeft u uitgebreid in de krant kunnen lezen. Van niet genoeg doen voor het bedrijfsleven tot alleen maar achter het bedrijfsleven aanlopen. Het zijn dezelfde partijen die dit hele spectrum aan verwijten kunnen bestrijken op een avond. Op die manier kun je het niet gauw goed doen. Daarom ben ik blij lid te zijn van een partij die wel zowel een duurzame als economisch voorspoedige toekomst van Almere voorstaat en daar ook nog eens heel consequent in is.

Bij een werkbezoek aan de Christelijke Agrarische School in Dronten op vrijdag is het boeiend om te zien hoe zij een zeer duurzame school gebouwd hebben. Een geweldige instelling om in onze stad te hebben en als partner te hebben bij de ontwikkeling van de Floriade. Iets waar zij met volle overgave aan meedoen.

De bijeenkomst van de VNG Flevoland kon ik maar even bijwonen omdat ik beloofd had bij de opening van het nieuwe gebouw van de Witte Olifant te zijn. Daar werken kunstenaars met mensen met een beperking aan datgene waar zij goed in zijn. Uit mensen halen wat er wel inzit, in plaats van aandacht voor wat zij niet kunnen, is prachtig om te zien. Wat een enthousiasme en wat een unieke instelling en natuurlijk weer in Almere.

Het Dutch Open Badminton 2012 was weer een groot topsport feest. Een evenement dat in Azië op een livestream via internet wordt uitgezonden en heel goed bekeken. De business meeting op vrijdag werd goed bezocht, zowel door bedrijven als door bestuurders uit de Metropoolregio. We willen dergelijke topevenementen in het Topsportcentrum meer gebruiken voor ontmoetingen tussen bedrijfsleven onderling, tussen bedrijven en bestuurders en voor de ontmoeting bedrijfsleven en sportverenigingen. Zondagmiddag nog de finales bekeken en de prijs uitgereikt aan de mannen single winnaar. Volgend jaar adviseer ik u te gaan kijken. Wat een geweldige sport is dit!