Portefeuilles wethouders

Met ingang van 6 juli jongstleden is de verdeling van onderwerpen in de portefeuille van de wethouders gewijzigd. VVD wethouder Arno Visser is nu ook verantwoordelijk voor het cultuurbeleid in Almere. De nieuwe CDA/CU wethouder Ed Anker, die Berdien Steunenberg opvolgde, vond het verstandig zich te concentreren op de portefeuilles beheer, verkeer en parkeren. De coalitie heeft daarmee een aanpassing gedaan in de oorspronkelijke taakverdeling tussen de 6 wethouders.
Daarmee is de cultuur portefeuille 'terug' bij de VVD; voorheen waren achtereenvolgens Henk Smeeman en Arno Visser al verantwoordelijk voor het gemeentelijk beleid ten aanzien van de Schouwburg, de Bibliotheek, Casla en de overige culturele instellingen.
Arno Visser is nu reeds verantwoordelijk voor Financien, Dienstverlening, P&O en gemeentelijk vastgoed. Maar zijn affiniteit met cultuur is duidelijk. Hij is afgestudeerd als literatuurwetenschapper. Niet alleen als wethouder maar ook als Kamerlid had hij Cultuur in de portefeuille. Daarnaast heeft hij nevenfuncties in de culturele sector. Zij is hij sinds 2006 lid van de raad van toezicht van de wereldomroep. De afgelopen 2 jaar was hij teven lid van de raad vam toezicht van het Fonds Cultuurparticipatie, maar deze functie heeft hij per direct opgezegd.

De Almeerse culturele wereld verkeert in een spannende tijd. Omdat de stad jong is, zijn de instellingen en gezelschappen dat ook. Een sector die overal en per definitie kwetsbaar is, zal dat zeker zijn in een jonge new town als de onze. De sector heeft te maken met bezuinigingen van rijkswege en vanuit de gemeente. Daarbovenop moet Almere invulling geven aan het mee groeien van de cultuursector met de schaalsprong naar Almere 2.0. Kortom, werk aan de winkel.