Floriade 2022

De VVD heeft vanavond ingestemd met het indienen van het bidbook voor de Floriade. Ik zal hier proberen kort uiteen te zetten waarom de VVD tot dit besluit is gekomen. 

 

De raad heeft hier een controlerende rol en vanuit die hoedanigheid hebben wij de afgelopen week alle informatie bestudeerd en de presentaties van de Verkennersgroep, AT Osborn en het College kritisch aangehoord. Kortgezegd is het voor de VVD van belang dat wij vertrouwen hebben in het verhaal en dat de cijfers kloppen. Het gaat ons om een goede balans tussen kansen en risico.

 Voor ons is de levensvatbaarheid van de Floriade over 10 jaar van belang. We leven in een tijd dat de ene ontwikkeling de andere opvolgt. Deze tijd vraagt om een innovatieve en snel op verandering inspelende rol van overheid en gemeente. Wij vinden het thema van de Floriade aansprekend en zijn van mening dat dit past bij het karakter van Almere en inspeelt op de vraagstukken waar wij de komende jaren steeds meer mee te maken krijgen.

 

Naast de invulling van het plan vind de VVD dat een Floriade iets blijvends moet opleveren voor de stad en haar bewoners. En dat zal gebeuren, zo blijkt uit het bidbook. Dat de gebiedsontwikkeling een onderdeel is van de Floriade is voor de VVD een belangrijke randvoorwaarde om de kandidaatstelling te ondersteunen.

 

Elk plan of project kent risico’s. Voor ons is van belang of deze risico’s acceptabel zijn. Wij vinden dat de gemeente deze risico’s verantwoord kan nemen. Dat de provincie constructief betrokken is als belangrijke partner om een Floriade in Almere mogelijk te maken, is voor ons van groot belang.

 

Tot slot en wat ons betreft naast de risicokant de belangrijkste vraag, de investering vanuit de gemeente om een succesvolle Floriade te organiseren. Ik wil benadrukken dat wij hier praten over investering en niet over kosten. Waarom? Omdat onze investering een veelvoud aan investeringen oplevert. Al wordt maar een kwart van wat berekend is gehaald, dan nog wordt onze investering dubbel en dwars terugverdient voor de stad. Dit levert gegarandeerd extra werkgelegenheid in Almere en de regio op.

 

Het organiseren van een Floriade is een unieke kans voor Almere en een evenement om trots op te zijn. De Almeerse burger krijgt er een prachtig gebied voor terug met woningen, recreatie, natuur, cultuur en allerlei voorzieningen.

 

De VVD zal het proces de komende jaren nadrukkelijk volgen en daar waar nodig bijsturen. Wat voor ligt is de basis en die is wat ons betreft goed. Vanaf 3 juli a.s. is het bidbook openbaar en dan kunt u zien of wij als volksvertegenwoordigers de juiste keuze hebben gemaakt.