Werkbezoek activeringscentrum

Vorige week heeft de VVD fractie een werkbezoek gebracht aan activeringscentrum (AC) ‘de Beweging’ in Stedenwijk. Het was een zeer inspirerende bijeenkomst.

In de activeringscentra (Almere kent er drie) worden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt geholpen om weer actief in de samenleving mee te doen. Iedereen die recht heeft op bijstandsuitkering maar nog niet direct door kan stromen naar betaalde arbeid, kan gebruik maken van de activeringscentra. Daar wordt door middel van trainingen in groepen gewerkt aan het ontdekken van talenten en het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Het uiteindelijke doel is, dat mensen weer actief bij de samenleving betrokken raken.

In het activeringscentrum hebben we gesproken met een aantal medewerkers; mensen die tot voor kort nog alleen thuis zaten, maar nu weer maatschappelijk actief zijn. Zij zijn zeer enthousiast over de ondersteuning die zij hebben gekregen van het activeringscentrum en het effect ervan. Mensen die jarenlang een bijstandsuitkering ontvingen en nauwelijks buiten kwamen, doen nu vrijwilligerswerk. Inmiddels heeft een aantal zelfs een reguliere baan gevonden.

Kortom, een heleboel inspirerende verhalen die maar weer eens aantonen dat activering enorm belangrijk is. De afgelopen jaren hebben we daar in de raad herhaaldelijk op aangedrongen, met wisselend succes. Het activeringscentrum bewijst dat als je mensen vooruit helpt door hun talenten te ontwikkelen, je pas echt iets bereikt. Het is niet sociaal om mensen levenslang in de bijstand te laten zitten. Een medewerker van het activeringscentrum, die al jarenlang een bijstandssituatie zit, verwoordde het zelf het best: “Was het activeringscentrum er maar veel eerder geweest.”

Er blijft een groep, voor wie betaald werk een stap te ver is. Er is ook een grote groep die af een toe een klein zetje in de rug nodig heeft. Het activeringscentrum is een mooi voorbeeld van zo’n zetje