Ronde Tafelgesprek over toekomstbestendig parkeren

Afgelopen donderdag vond op initiatief van de VVD fractie het Ronde Tafelgesprek parkeren plaats. Dat parkeren emotie is bleek in de aanloop naar afgelopen donderdag en tijdens de behandeling op de politieke markt. Zowel de bewoners als de ondernemers voelen zich terecht betrokken bij dit onderwerp. Het raakt hun immers allemaal. Aanleiding voor de VVD om is de steeds verder oplopende tekorten op de parkeerexploitatie. Over 2011 is het tekort al opgelopen tot 3,6 miljoen. Als we niet snel een andere koers gaan varen zullen de tekorten alleen maar verder oplopen.

Opzet van de avond was de raadsleden de mogelijkheid te bieden om van de aanwezige marktpartijen, experts, betrokken ondernemers en vastgoedeigenaren zo veel mogelijk informatie en feiten boven tafel te krijgen. Volgens de aanwezige marktpartijen en experts is de beleving van de omgeving veel belangrijker dan het betalen voor parkeren. Ook werd gesteld dat uit diverse onderzoeken blijkt dat betaald parkeren geen directe invloed heeft op de omzet van winkeliers. Eén van de aanwezigen gaf ook aan dat verkoop van parkeergarages aan marktpartijen niet de oplossing is omdat zo’n marktpartij parkeren als doel op zich ziet.

Aan de hand van de informatie en ervaringen elders in het land kunnen de politieke partijen de volgende stap nemen naar een oplossingsrichting die verdere uitwerking behoeft. Want dat er wat moet gebeuren blijkt ook maar weer uit de Voorjaarsnota die afgelopen donderdag werd gepresenteerd; Almere loopt een aanzienlijk risico met de parkeerexploitatie.

Wat de VVD betreft heeft de avond nieuwe inzichten opgeleverd die verdere uitwerking behoeven.  Het idee van de ondernemersfonds maar ook aansluiting bij de Coöperatie ParkeerService, waardoor de uitvoeringskosten omlaag kunnen, spreekt ons aan. Samen met GroenLinks gaan wij overleggen welke volgende stappen gezet moeten worden.  

Uiteraard zullen de ondernemers en bewoners die afgelopen donderdag niet aan het Ronde Tafelgesprek hebben kunnen deelnemen, ook gehoord worden.  Hoe dit vervolgtraject er uit zal zien daar verwacht ik u binnenkort verder over te informeren.