Waar je soms druk mee kan zijn door wethouder Ben Scholten

De afgelopen weken ben ik druk geweest in de politieke markt. Enerzijds met heel noodzakelijk dingen en anderzijds met zaken waar ik mij soms vanaf vroeg  “wat doe ik hier?”

Na een lange voorbereidingstijd werd eindelijk de Detailhandelsnota besproken op de politieke markt. Een nota die op de nieuwe manier tot stand gekomen was. In het voortraject waren alle marktpartijen in de besprekingen betrokken. Natuurlijk kom je niet overal tot overeenstemming. We hebben per slot niet voor niets bestuurders, die na iedereen gehoord te hebben, uiteindelijk de knoop moet doorhakken. Wat uiteindelijk nog discussiepunten waren lag voornamelijk bij de mogelijkheden die nog geboden werden op de Markerkant en de locaties voor Perifere Detailhandels Voorzieningen en Grootschalige Detailhandels Voorzieningen op binnenstedelijke bedrijventerreinen. Op dat laatste punt konden we elkaar vinden door af te spreken dat wanneer dit daadwerkelijk wordt verankerd in een bestemmingsplan, we eerst weer met elkaar aan tafel gaan over het hoe en waar.

Door aan te geven dat het A6 Park, straks Twentse Kant, pas ontwikkeld wordt als er iets komt wat echt een bijzondere aanvulling op het Almeerse areaal is, konden partijen ook daar mee leven.

Verbazingwekkend was dan ook dat er meerdere partijen in de Raad zijn die opeens detailhandel wilden op meer bedrijventerreinen. Daar had ik niet op gerekend. De grootste angst is dat we toch al te veel detailhandels m2 ontwikkelen. Want dat klonk in alle besprekingen door: “er is al te veel”. Ook de commissie economie uit onze eigen partij gaf dat overduidelijk aan. Maar bijvoorbeeld de ontwikkeling in Poort van TCN is al beklonken. Als er ergens afspraken zijn gemaakt is het toch ook neem ik aan de VVD die zich daar aan houdt!

Als ik dit schrijf weet ik niet hoe het amendement dat de PVV, SP Groen Links en Leefbaar al twee keer hebben aangekondigd er uit gaat zien. Het college heeft, nog eens via een raadsbrief aangegeven, dat meer toestaan geen optie is. Want dan zullen alle winkeliers in de stads- en stadsdeelcentra, waar ook een aantal van deze partijen zoveel sympathie voor hebben gezien de discussie over betaald parkeren, het loodje leggen. Om nog maar te zwijgen van de problemen die kleine bedrijven zoals loodgieters, schilders etc. krijgen om betaalbare ruimte te vinden op een gemengd bedrijventerrein.

Overigens ben ik het hardgrondig eens met iedereen die vindt dat als we deze afspraken gaan maken, zoals in de Detailhandelsnota, daar ook de hand aan gehouden moet worden. Handhaven dus!

Een ander onderwerp de afgelopen weken op de politieke markt was de subsidieverlening aan de triatlon. Dat valt wat mij betreft onder het kopje “wat doe ik hier?”. Dit soort subsidieverlening is soms ook binnen onze partij een discussiepunt. Daarom heeft het College en de Raad in het verleden besloten om de besluitvorming over de subsidies voor evenementen buiten de politiek bij een professionele organisatie, de ACM,  te leggen. Uit de behandeling die volgde en de manier waarop dat gedaan werd bleek maar eens hoe terecht die beslissing geweest is.

Ook is er in de Raad nog de presentatie geweest van het Excellent Gastheerschap van onze Gemeente  maar daar wellicht een andere keer nog over.

 

Ben Scholten

Wethouder Economische Ontwikkeling