Toezichtsbedrijf

“Almere is veiliger dan Bussum”. Dit was de kop van Almere Vandaag van 1 februari jl. Uit onderzoek van het nieuwe politiekorps Midden Nederland blijkt dat Almeerders vorig jaar minder vaak slachtoffer waren van een misdaad dan inwoners van omliggende gemeenten in Noord Nederland en Utrecht.  Dat is natuurlijk goed nieuws en zo wordt via dit onderzoek wederom aangetoond dat sommige politieke partijen echt aan stemmingmakerij doen wanneer zij roepen dat Almere onveilig is.

Het feit blijft echter bestaan dat veel inwoners van onze stad zich soms onveilig voelen. Daar moeten wij als politieke partij zeker wat aan doen. Op initiatief van de VVD is de politie onlangs gestart met de zgn Signal crime aanpak (veel aandacht voor kleine criminaliteit) in Almere Poort. Dit is slechts een begin. Waar nog veel winst is te halen is eenduidigheid en integraliteit van alle Toezichtsactiviteiten. Nu zijn er straatcoaches , Toezichtshouders, milieuhandhavers in. Ieder werkt vanuit zijn eigen afdeling en er is nauwelijks overleg en zeker geen regie. Dat kan en moet beter. Vandaar dat het college heeft voorgesteld om tot een Toezichtsbedrijf te komen. Het was ook een wens van alle politieke partijen in Almere om tot één kwalitatief Toezichtsbedrijf te komen. 

Tijdens het debat van donderdag 2 februari jl. over het toezichtsbedrijf waren Groenlinks en Leefbaar Almere op eens fel tegen. Ook onze coalitiepartner de Partij van de Arbeid had plotseling haar bedenkingen. De ongediplomeerde werknemers van Stichting Veiligheidszorg Almere (zij leveren de toezichtshouders) worden waarschijnlijk niet allemaal overgenomen in het nieuwe Toezichtsbedrijf. Natuurlijk moet er gezorgd worden voor diegene die dreigt zijn/haar baan te verliezen. Daar wordt door Stichting Veiligheidszorg Almere een sociaal plan voor opgesteld.

Onze verantwoordelijkheid is om te zorgen om de stad zo veilig mogelijk te maken. Leefbaar Almere noemde het voorstel van het college asociaal. De VVD vindt het pas asociaal als je er niet alles aan doet om de stad (nog) veiliger te maken.