Inspectie voor het Onderwijs uitgenodigd

Op 12 september 2011 heeft de VVD in het kader van het vergroten van transparantie binnen het onderwijs via schriftelijke vragen het college verzocht om de Inspectie voor het Onderwijs uit te nodigen. Dit met als doel om de Raad nader te informeren over de actuele status van het Almeerse onderwijs en het mogelijke effect van de tot op heden ingezette impulsmiddelen. De situatie van relatief veel zwakke en zeer zwakke scholen ten op zichte van het landelijke cijfer geeft ons te denken en om dit tij te keren zijn er miljoenen aan extra impulsgelden aan het college ter beschikking gesteld.  De VVD fractie wil graag van de Inspectie als onafhankelijk en deskundig orgaan weten waarom de situatie in Almere zo veel afwijkt van de rest van Nederland en of de ingezette impulsgelden resultaat kunnen hebbben om de situatie op korte en lange termijn structureel te verbeteren.

Als antwoord op onze schriftelijke vragen gaf het college aan dat de Raad volgens hen voldoende wordt geinformeerd en verwees in haar beantwoording naar een tussenrapportage en de regio-analyse opgesteld door de Inspectie voor het Onderwijs. Echter.....beide documenten zijn niet ter beschikking aan de Raad gesteld. Nadat wij de genoemde regio-analyse zelf hadden opgevraagd bleek deze inzicht te geven in onderwerpen waarin Almere wel en niet afwijkt van de rest van Nederland en belangrijke aandachtspunten waarop nader gestuurd zou moeten worden.

Vervolgens heeft de VVD daarop besloten om, na de andere fracties hierover te hebben gepolst, de Inspectie vanuit de Raad zelf uit te nodigen en tijdens de Politieke Markt van donderdag 19 januari jl. was het zover.  Almere bleek zelfs de eerste gemeente te zijn waar de Inspectie op uitnodiging van de Raad acte de presence gaf.  Tijdens de presentatie werd de Raad o.a. geinformeerd over het feit dat het gemiddelde opleidingsniveau van de ouders van onze leerlingen niet afwijkt van die in de rest van Nederland. Toch wel een opmerkelijk gegeven aangezien dit, en de vele verhuizingen van gezinnen, vaak als oorzaak werd genoemd voor de lagere cito-scores.  Er worden echter een aantal oorzaken binnen de scholen zelf geconstateerd: zoals te weinig opbrengstgericht werken, het onvoldoende afstemmen van de instructie op de verschillen tussen de leerlingen en functioneert een deel van de leraren niet goed.  Met name de bovenbouw in het primair onderwijs scoort relatief slecht.  Eveneens constateerde de Inspectie dat een toenemend aantal leerlingen; 9,2 % ten opzichte van het landelijke cijfer van 2,7 %, geen cito-toetsen afleggen.  Hier wordt nu meer op toegezien en volgens de Inspectie is dit getal al gedaald naar 7%.  Volgens de VVD zijn dit zeer relevante cijfers die ons een beter inzicht geven in de kwaliteit van het Almeerse onderwijs vergeleken met de rest van Nederland.  De Raad is tenslotte degene die uiteindelijk beslist hoeveel extra impulsgelden er op welke onderdelen zullen worden ingezet. 

De avond werd positief afgesloten met complimenten voor de Inspectie over haar duidelijke presentatie en de uitnodiging om dit op regelmatige basis te gaan herhalen.  De eerstvolgende regio-analyse wordt over twee jaar verwacht en wij worden dan graag weer bijgepraat door de Inspectie.  Wat ons betreft wederom een belangrijke bijdrage in het vergroten van de transparantie binnen het onderwijs!