De groene campus als magneetfunctie?

Eind 2013 hebben het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere de Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0 ondertekend. In deze Uitvoeringsovereenkomst is het instellen van het Fonds Verstedelijking Almere (FVA) opgenomen. Het FVA is bestemd voor investeringen in projecten ten behoeve van de integrale ontwikkeling van Almere 2.0. Het gaat hierbij om projecten op het gebied van onder meer de concurrentiepositie van het bestaand stedelijke gebied, onderwijsstructuur, culturele- en sportinfrastructuur, economie, Floriade, duurzaamheid en groenblauw. Er wordt jaarlijks in het Overleg Almere 2.0 met de hierboven genoemde overheden een Jaar- en Meerjarenprogramma opgesteld. Iedere partij draagt ook financieel bij.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat naast jaarlijkse investeringen in de stad, een deel van de beschikbare middelen uit het fonds gebruikt zullen worden voor het sparen voor een zogenaamde “magneetfunctie”. Een voorbeeld van zo’n magneetfunctie zou een (technische) universiteit kunnen zijn. De VVD heeft tijdens eerdere besprekingen aangegeven dat de mogelijkheid van (één of meerdere faculteiten van) een universiteit ons aanspreekt. Daar is het college, na een gebleken breed draagvlak vanuit de raad, mee aan de slag gegaan.

Tot onze verbazing en ergernis heeft het college het afgelopen half jaar nagelaten om de gemeenteraad bij dit proces te betrekken. Dit werd namelijk duidelijk toen afgelopen donderdag tijdens de bespreking van de magneetfunctie opeens een groene campus op het Floriadeterrein uit de bekende hoge hoed werd getoverd. De verantwoordelijke wethouder onderwijs de heer Peeters, was “zeer enthousiast over het thema”, maar even vergeten dat hij de gemeenteraad ook tijdig dient te informeren over deze wending van de verkenning de afgelopen maanden. Daar waar de VVD nog in de veronderstelling was dat zij de mogelijkheden van (een faculteit van) een technische universiteit zouden onderzoeken, werd echter door Co Verdaas – de door het college aangestelde verkenner – een presentatie verzorgd over zijn rapport “De weg naar een groene campus in 2022”. 

De opdracht die het college aan de verkenner in het voorjaar had meegeven luidde: “de mogelijkheden van een kennis- en innovatiecentrum of een wetenschappelijke praktijkwerkplaats op het Floriadeterrein te ontwikkelen en te onderzoeken” en leek dus in de verste verte niet op de mogelijke komst van een (technische) universiteit. Voor alle duidelijkheid, wij zijn niet bij voorbaat tegen zo’n groene campus op het Floriadeterrein, maar de manier waarop deze wethouder de gemeenteraad even “vergeet” mee te nemen levert bij ons veel weerstand op. Voor de VVD is het belangrijk dat alle mogelijke scenario’s worden onderzocht en besproken zoals ook eerder uitdrukkelijk met de gemeenteraad is afgesproken. Het gaat immers om een magneetfunctie waar miljoenen in wordt geïnvesteerd.

De wethouder heeft beterschap beloofd en gaat ons de komende tijd op regelmatige basis informeren en komt vervolgens met een businessplan waarbij de raad finaal go/no-go kan geven. Voor de VVD is het van essentieel belang dat naast de overheden en de Aeres Groep (hierin zitten de onderwijsinstellingen CAH Vilentum en Groenhorst), ook het bedrijfsleven aanhaakt en investeert. U kunt ervan op aan dat de VVD de komende maanden de ontwikkelingen nauwgezet gaat volgen en daar waar nodig ook het initiatief neemt om bijvoorbeeld mogelijke alternatieven met de gemeenteraad te bespreken.